Návštěva lékaře při absenci dokladů, bodavé bolesti na hrudi

Dobrý den, před třemi měsíci mi byla ukradena peněženka s veškerými doklady včetně karty pojištěnce. Jediný doklad který mi zbyl je rodný list, protože jsem však původem z (a momentálně občanem) Ukrajiny, je pochopitelně v azbuce a pravděpodobně zcela jiného typu než ty vydávané v ČR. Dále mám jen úřední záznam o krádeži vydaný policií ČR. Právě z důvodu absence veškerých dokladů bude trvat do konce ledna 2013 než mi bude vydán nový pas a já si tak budu moci vyřídit novou kartu pojištěnce. Byl jsem s touto situací zcela smířený. Před dvěma týdny jsem však začal mít zdravotní problémy. Nejprve pouze nachlazení, poté zánět průdušek, který trvá doposud. Dále trpím velkou únavou, nechutenstvím (zvláště averzí k masu a tučným jídlům) a úbytkem na váze 4,5 kg za tyto dva týdny. Protože jsem valnou část dětství strávil v silně zakouřeném prostředí, protože jsem sám 5 let aktivně kouřil a protože mám aktuálně tlakové a místy bodavé bolesti ve středu a po stranách hrudníku, mám relativně důvodné podezření na možný nádor. Symptomy jako občasné krátce se projevující bolesti uvnitř hrudi v oblasti přechodu průdušek do plic jsem míval i před aktuálním onemocněním, ale protože jsem to považoval za podráždění z důvodu kouření v minulých letech a protože jsem neměl jiné symptomy, nevěnoval jsem tomu pozornost. Potřebuji tedy navštívit lékaře, nicméně v současné době nemám žádného praktika, a z důvodu absence jakýchkoliv dokladů mě nejspíš žádný nepříjme. Jsem pojištěný u VZP. Prosím tedy o názor, jak je možné danou situaci efektivně řešit. Děkuji mnohokrát.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud pojištění platíte, zavolejte si na VZP, jak tuto situaci řešit. Ošetření by Vám měla pojišťovna hradit i bez kartičky pojištění, nebo Vám vydat "něco", co budete mít pro lékaře v ruce. Pokud na pojišťovně nahlásíte rodné číslo (pod kterým musíte být veden), musí pojišťovna případ řešit, navíc pokud máte závažný zdravotní problém. O nádor plic se s větší pravděpodobností jednat nebude, spíš bych to odhadovala na vleklý zápal plic, ale bohužel ani ve Vašem věku rakovinu zcela vyloučit nejde. Více samozřejmě řekne už jen prostý rentgenový snímek a základní odběry krve, což obojí v nejhorším případě nestojí mnoho peněz, i když byste pojištěn nebyl.

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: