Návyk na dexamethazon mast

Dobrý den. Před 35-ti lety mi poprvé naordinovala kožní lékařka Dexamethazon mast. Trpěla jsem suchou a citlivou pletí a lišeji. Jakmile jsem mast přestala používat, okamžitě se problémy vrátily, proto jsem Dexamethazon používala a používám stále. Když si nenamažu obličej, opuchou mi oči a kůže se začne bolestivě stahovat. V obličeji mám plni žilek a právě nedávno jsem se dozvěděla, že je to zaviněno právě používáním Dexamethazonu. Chtěla jsem se zeptat, jestli je nějaká možnost přejít na jinou mast a nebo jestli je možnost zbavit se těch žilek. Velice děkuji za jakoukoliv radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ukončení mazání kortikoidní masti se provádí vždy postupně, tj.pokud chcete přejít na jinou mast nebo prostě skončit s mazáním Dexametazonu, nesmíte ze dne na den přestat, to se problémy zcela jistě objeví, často horší, než byly před léčbou. Je potřeba postupně snižovat množství masti, pak mazat ob den, až přestanete mazat úplně. Jinou vhodnou mast (zřejmě bude potřeba minimálně alespoň promašťovat kůži na obličeji, případně používat některou z vitamínových mastí apod.) poradí praktický lékař nebo některý z dermatologů. Žilky je možné obecně odstranit/zmírnit laserem, provádí se na korektivní dermatologii, kde Vám také řeknou, v jakém rozsahu by to u Vás bylo možné.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: