(ne)užívání cipralexu

Pred par dny jsem se zde jiz ptala, mela bych jeste jeden dotaz. Jiz nekolik let beru Escitalopram 15mg (kdyz je stav dobry, snizujeme na 10mg), ktery mi byl na jare vymenen za Cipralex. Svoji chybou jsem v cervnu leky temer nebrala, opravdu minimalne a v cervenci nepravidelne, nekolik dni jsem si nevzala, pak zas treba 2 dny ano, pote zase ne. Pred 14 dny se mi vratily me potize - neustale motani hlavy, buseni srdce az kolikrat kolabsovy stav, paleni v zatylku, poceni apod. Leky nyni beru 14 dni pravidelne a stale zadne zlepseni. Kdy mohu ocekavat, ze zacnou ucinkovat? Kdyz jsem leky brala nekolik let a posledni 2 mesice dost nepravidelne, telo si hladinu leku neudrzi? Mohly potize vzniknout prave tim nepravidelnym branim? Lekar mi k Cipralexu dal horcik. Muze mi jeste neco napomoci k drivejsimu zlepseni? Mnohokrat dekuji.

Odpověď odborníka:

Určitě ještě vyčkejte, efekt se může dostavit individálně za 3-6 týdnů, vynechávání léků také zrovna neprospívá, navíc při náhlém vysazení se mohou obtíže prohloubit (vzniká syndrom z vysazení - kdy se objevují úzkosti, poruchy spánku, bušení atd.). Nevím přesně pro jakou diagnózu lék užíváte, nicméně pokud byste měla ještě podpořit efekt léků, vždy je vhodná i nefarmakalogická intervence, začít změnou životního stylu, doplnit psychoterapií apod. Přeji pěkný den.

MUDr. Nela Šrámková
MUDr. Nela Šrámková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Praha 8

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: