Neanonymní stravování v nemocnici

Vážený pane doktore, mám k Vám dotaz. Všiml jsem si, že při stravování pacientů během hospitalizace v nemocnici je na každém tácu s jídlem napsáno jméno pacienta, který bude to jídlo jíst. To je nebezpečné, neboť se toho dá zneužít. Je-li například zájem na drobném přihoršení zdravotního stavu pacienta, může mu být do jídla pravidelně přidávána drobná škodlivina (třeba tak malá, že by se nic nestalo, kdyby to jídlo kdokoli jednou nebo dvakrát snědl místo něj) nebo se strava může energeticky negativně ovlivnit (vynechám detaily). Podle mého názoru by bylo bezpečnější, kdyby si mohl každý pacient vzít anonymně jeden tác s jídlem zprostředka skříně. Ovšem fakt, že má pacient určitou konkrétní dietu, kterou ostatní pacienti nemají, ztěžuje použití tohoto způsobu bezpečného stravování. Je prosím nějaká možnost, jak si může pacient anonymně vzít jídlo, aniž by musel přijmout (a neměl zároveň žádnou jinou možnost) přesně tu porci, která byla specificky připravena právě pro něj a mělo k ní přístup nejméně několik různých lidí (zaměstnanců nemocnice)? Jak je to prosím ve světě, jsou ve vyspělých zemích pacienti nuceni jíst jen jídlo přesně připravené konkrétně pro každého z nich zvlášť? A kdo o tomto způsobu stravování vlastně rozhoduje, ministerstvo zdravotnictví? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Máte pravdu, že v řadě nemocnic dostává pacient jídlo z pro něj předem určeného tabletu. V některých jiných nemocnicích se jídlo vydává z větších nádob podobně jako ve školní jídelně. Na západ od našich hranic spíše převažuje první systém (u ležících pacientů). Teoreticky samozřejmě u prvního případu nelze vyloučit, že by šlo porci jídla nějakého kontaminovat - to je však případ i kantýn, restaurací ... Na druhou stranu jsem se nikdy s ničím takovým nesetkal ani o podobném případu neslyšel. Zdravotnický personál má zájem na co nejdřívějším uzdravení (a propuštění) nemocného a nenapadá mě, kdo by mohl mít zájem na zhoršení zdravotního stavu nemocného a poškozoval ho tímto způsobem. Máte-li na mysli podávání léků do jídel nespolupracujícím pacientům (např. na psychiatrii), myslím si, že se z etických důvodů už neprovádí - v dnešní době se klade důraz na dobrou spolupráci nemocného, který by měl o užívaných lécích vědět a souhlasit s nimi. I tak by ale šlo o podávání léku s cílem zlepšit pacientův stav, nikoli jedu nebo prostředku, který by měl zhoršit. Navíc pokud pacientovi jídlo nechutná nebo ho nemůže pozřít, má možnost ho vyměnit (aspoň v zařízení, kde pracuji), nikdo mu navíc nebrání stravovat se z vlastních zásob.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Klinika nefrologie VFN a Klatovská nemocnice, a.s., interní oddělení

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

Atopická, suchá nebo podrážděná pokožka bezesporu vyžaduje důslednou péči. Svědění v těchto případech dokáže být velice nepříjemné. Kůže je navíc zranitelná a náchylnější k...  celý článek

x