Nechráněný styk a infekce

Mel jsem pred casem rizikovy styk a od te doby trpim zdravotnima problemama, kterych se nemohu zbavyt a ani prakticky lekar si uz nevi rady nejak cim by to mohlo byt zpusobeno a nebo co by to mohlo byt. Neustale se prave citim jak na neco mezi chripkou, anginou, nachlazenim a mononukleozou v jednom. Trapi me tyto problemy : potim se pred den i v noci bez ohledu na venkovni teplotu, poboliva v krku a delaji se mi afty, zazivaci obtize s nadymanim, zhorsilo se mi dost akne po hlave a trupu, mam pocit plneho nosu s kychanim a obcasnym pokaslavanim a pocitem zahleneni a i pocitem obcas palenim na hrudi jak pri zanetu prudusek ci nabehu na zapal plic, pocity navalu vnitrniho horka ci pocitu horecky, ale vzdy namerena normalni teplota i pri pocitu vnitrne jak kdybych mel aspon 38°C a v neposledni rade pocitem nabehnutych uzlin na krku pod usima, v podpazdi a v trislech a nekdy i pobolyvaji a zazivaci obtize ( nadymani, prujmy a nebo caste nutkani na stolici. Jinak byl jsem testovan na syfilis a zloutenku C v 8 tydnu po riziku a 12 tydnu po na hiv a vse negativni. Tak jestli mohou byt preneseny i jine nemoci pri nechranenem styku a mohli by zpusobovat tyto problemy a nebo oslabit imunitu, ze by se projevili pak tyto obtize. Napadli me chlamydie, ale to je asi nepravdepodobne podle obtizi??

Odpověď odborníka:

Uvedené obtíže provázejí/mohou provázet celou řadu infekcí, které se ani nemusejí vázat k rizikovému styku. Uvedené obtíže mohou způsobovat různé patogeny v dýchacích a močových cestách, případně v trávicím systému, chlamydie ovšem také.. Podle mého názoru by bylo vhodné doplnit/zopakovat vyšetření dýchacího, trávicího a močového systému na přítomnost infekcí (včetně vzácnějších, pokud se obtíže nevysvětlí nálezem běžnějších), provést podrobné vyšetření krevního obrazu, sedimentace, případně jaterní testy atd. a podle výsledků a vývoje Vašeho stavu se orientovat dále. Chlamydie sice mohou obtíže způsobovat, ale uvedené obtíže může způsobovat celá řada i běžnějších bakterií nebo virů a může jít o souběh infekce s neinfekční příčinou obtíží (proto podrobný krevní obraz). Obtíže mohou být také "živené" obavami z pohlavní infekce, kdy ovšem ty z nejzávažnějších u Vás již byly vyloučeny.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: