Nechtěné večerní usínání a časné raní buzení

Dobrý den. Mám problém se spánkem, večer nekontrolovaně usínám klidně i v devatenáct hodin, jakmile se dostanu do polohy vsedě nebo vleže, nemohu sledovat televizi, číst si, prostě nic. Usínám do pěti deseti minut. Ráno se zas budím i ve tři hodiny, nejčastěji kolem čtvrté a již neusnu. Přes den jsem unavený, nervozní, nebaví mě oblíbené činnosti. Psychický stav se zhoršuje v zimním období. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, děkuji Vám za dotaz. Jak dlouho máte uvedené potíže? Objevily se najednou? Nebo trvají léta? Ve Vašem případě bych nejprve navštívila praktického lékaře a řekla mu o potížích. Vyptá se i na další, související příznaky, které jsou k posouzení stavu nutné: změna hmotnosti, zpomalené psychické tempo, poruchy srdečního rytmu, tolerance tepla, chladu, změny tělesné teploty, atd. - vše se zaměřením na posouzení možné poruchy činnosti štítné žlázy /je možné vyšetřit krev na TSH - hormon, produkovaný v mozku, který stimuluje štítnici k produkci jejich hormonů, pokud je zvýšený, znamená to, že štítnice nepracuje dostatečně/. Dále se Vás zeptá na chrápání /chrápání může být součástí syndromu spánkové apnoe, kdy pacient má ve spánku pauzy v dýchání trvající minimálně 10 vteřin, po kterých následuje zachrápání, mikro nebo makroprobuzení. Spánek takového pacienta je nekvalitní, neosvěžující, následkem je zvýšená denní spavost, mikrospánky za volantem, zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky. Může se ovšem ale jednat pouze o to, že jste spíše skřivan /tady ovšem potřebuji vědět, zda Vaše potíže vznikly náhle, nebo s tím bojujete dlouhodobě a vždycky jste byl spíše ranní typ/ - v tom případě Vám pomůže dostatek pohybu a osvětlení ve večerních hodinách, doba usnutí i se posune o několik hodin. Dále se Vás praktický lékař vyptá, zda nemáte večer před usnutím nepříjemné pocity v dolních /event. horních/ končetinách- může se potom jednat o syndrom neklidných nohou /končetin/. Píšete, že se Vám zhoršuje psychický stav, což je široký pojem. Máte tendenci k depresi? Jiné potíže? Bez klinického vyšetření a podrobné anamnézy Vám víc neporadím. Určitě radím navštívit nejdříve praktika a další postup bude zvážen podle výsledku první konzultace. Držím Vám palce. S pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: