Nechuť k jídlu

Dobrý den, mám 8 měsíční dceru, která váží 6 580g (při narození vážila 3 560g). Od narození přikrmujeme Nutrilonem, od ukončeného 4. měsíce již nekojím. S příkrmem jsem začala cca v 5. měsíci. Trvalo to asi 8 týdnů než začala příkrmy jíst. Nyní vypije za den cca 500-600 ml umělého mléka, sní 1,5 bílého jogurtu, 3/4 ovocné přesnídávky (ovoce), masovo-zeleninový příkrm cca 100g (ten poslední týden odmítá), večer pak cca 150 ml rýžové kaše. V rodině je nám vyčítáno, že nedáváme sladká jídla (sušenky, dětské piškoty, pacholíky, sladké pití). Dokonce babičkou dala piškot s čokoládou (z dortu) a bylo nám vyčteno, že to ji přece nezabije. To je nám sice jasné, ale zároveň máme pocit, že ji to ani nepomůže. Zdravou stravu, po které bude přibírat si představuju jinak. Nicméně při její váze jsem znejistila jestli bych přece jen něco sladkého neměla dávat... Děkuji za pomoc. Mirka.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, sama nejsem úplně zastáncem doslazování stravy, i když někdy se mu nelze úplně vyhnout. Vhodné by bylo, aby pediatr vytvořil tzv. percentilový graf - do něj se zadává i výška a hmotnost obou rodičů a dá se určit, jaké je optimální přibývání hmotnosti i u Vaší dcery. Pokud by se prokázalo neprospívání, pak je nutné vyloučit i např. močovou infekci, ...atd. jako příčinu, pak přistupujeme k režimovým opatřením a úpravě jídelníčku.

MUDr. Petra Limrová
MUDr. Petra Limrová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Hořovice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: