Nechutenstvi

Dobry den, jiz pomerne dlouhou dobu bojuji s nechutenstvim, posledni dobou se ale stav zhorsuje. Behem dne sice dostanu hlad a mam chut snist cokoli, kdyz si ale dam normalni porci jidla, snim treba jen polovinu a z jidla se mi zacne delat zle, mam pocity na zvraceni a pak az do vecera nejsem schopna nic snist. Pripada mi to jako urcity blok z jidla, kdyz mam jit treba na nejaky raut, tak do sebe take nejsem schopna nic dostat, jako kdybych mela strach ze vseho toho jidla. Bolesti zadne nemam, pocituju pouze tendence k depresim a urcite psychicke vycerpani. Za posledni dva mesice jsem zhubla asi 6 kg (pri vysce 171cm na 55kg). Pred nejakou dobou jsem zazivala pomerne stresove obdobi (cca pred pul rokem), ale to uz je celkem v poradku, tak nevim, jestli to nemuze mit jeste nejakou naslednou souvislost. Existuje nejaka diagnoza k temto priznakum? Diky za reakci

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel nepíšete jak to ve Vašem životě bylo se stravováním i dříve, v dětství a později, zda máte chuť k jídlu ve svém životě běžně a toto je výjimka, nebo zda to tak přibližně je trvalý stav, že jídlo pro Vás má význam spíše nasycení, nikoliv požitku. Neuvádíte přesný věk, povolání, zda studujete, či pracujete. Je důležité se zamyslet, zda si nějak váhu udržujete a zda s jídlem míváte problémy v souvislosti s přijímáním potravy a to celkově, že nechcete přibrat, myslím v minulosti, nebo jste si dokonce provokovala zvracení.Pokud ovšem se nic v předchozím období nestalo nic o čem zde píši, tak je samozřejmě důležité nejdříve provést komplexní vyšetření u praktického lékaře s výpočtem BMI (body mass index). Praktický lékař by Vám měl provést komplexní laboratorní vyšetření a určitě Vás doporučit na metabolickou jednotku. Případně je jedna ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze 2. Teprve když se zjistí, že je vše v pořádku, následně, nebo kontinuálně bych šla po cestě jak říkáte v souvislosti se stresovým obdobím. Jistě to je jeden z důsledků, ale při Vaší váze ho nelze podcenit, neboť tuky např. jsou důležité při přenosu nervových přenosů, dále je nutné provést rozbor skladby stravy atp., v případě, že je situace skutečně důsledkem stresu i tak je nutné upravit stravování i z hlediska výživy kůže, nehtů a vlasů a doprovodnou podpůrnou psychoterapii. V případě že by jste měla zájem situaci více rozebrat, je možné se obrátit na stránky www.psychoterapie93.webnode,cz lze si dohodnout schůzku. S pozdravem Mgr. Simona Sedláčková

Mgr. Simona Sedláčková
Mgr. Simona Sedláčková

Specializace: Adiktologie
Pracoviště: Centrum pro rodinu a Adiktologická ambulance, Drop In o.p.s.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: