Necitlivá ruka

Dobrý den,..manžel měl úraz,..upadnul na pravou ruku,...měl modřinu a otok od půlky předloktí do půlky ramene,..zlomené nic nebylo,ale nemůže hýbat malíčkem,prsteníčkem a prostředníčkem,..necítí část dlaně. Na neurologii byl i na EMG,kde mu napsali že je na rozhraní lehké neuropatii a vzorce v normě, IP lehce redukovaná, spiše pro algie v zapěstí. Na EMG byl zaslán týden po úrazu ještě s modřinama,...ruka mu stále trne a zkoušela jsem tajně když se manžel věnoval jiné činnosti, píchat a štípat ho do malíkové části,...tak o tomto vůbec nevěděl. Zajímalo by mne co tedy s tím má,..když dle některých lékařů je v pořádku,.. Lékař na EMG mu sdělil že je to moc brzo aby něco zjistil,...tak proč mu bylo EMG prováděno,...??

Odpověď odborníka:

Milá Beato. Lékař poté,kdy podrobně vyslechne a fyzicky vyšetří pacienta má k dispozici to, čemu se říká " diferenciální diagnóza". Díky tomuto faktu vždy mohu pacientovi sdělit, co se(aspoň přibližně) stalo. Váš manžel má na tyto údaje právo. Měl by se lékaře zeptat: " co si o mém zranění myslíte?" EMG ,které se provede záhy po poškození nervu se skutečně nedá seriózně hodnotit. Lékař mnohdy indikuje ne zcela nutná vyšetření proto, aby pacient cítil,že se o něj maximálně stará a aby předešel stížnostem,že se o něj stará málo.. říkají moji mladí kolegové :-) Lékař Vašeho manžela by se tedy měl opírat hlavně o to,co se naučil na fakultě a o vlastní zkušenost... a to není málo :-) Medicína by se nemusí opírat jen o výsledky laboratorních, zobrazovacích a neurofyziolgických vyšetření.To nejdůležitější ze všeho je lékařův úsudek,zkušenost a ochota s pacientem komunikovat. Přeji Vašemu manželovi, aby se brzy uzdravil.. a děkuji Vám za důvěru. Se srdečným pozdravem Petr Jugas

MUDr. Petr Jugas
MUDr. Petr Jugas

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Soukromá praxe neurologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: