Nedomykavost chlopně

Mamince byla diagnostikována nedomýkavost srdeční chlopňě. Je jí 70 let, léčí se s vysokým tlakem a lehčí cukrovkou. Lékař jí doporučil nenamáhat se. Mám se znepokojovat? Děkuji za odpověď. Zpráva z Echokardiografie zní: Ao 28mm LS 39m IVS i Ds 11mm LKs 28m Lkd 45mm EFLK 66%. Srdeční oddíly nezvětšeny. Levá komora není hypertrofická, bez segm poruch kinetiky s norm syst funkcí chlopně. Degeneratzměny na cípech ao chl perikard bpn. VAo 1,9m/ sec E/A 47/89 atcP 100msec mi tri reg stopa ao reg 2+ res: srdeční oddíly nezvětšeny levá komora není hypertrofická bez segm poruch kinetiky s norm funkcí relaxační porucha chl vada nevýzn komb ao vada grad 20mm Hg význ insuf pericard bpn není nepř zn PH kontrola za rok.

Odpověď odborníka:

Ne, neznepokojujte se. Nález je až na tu chlopeň normální, srdíčko funguje dobře - EF je 66 %, to je normální, tak to má být !!!!(nesmí vás to zmást, EF 100% neexistuje, což někteří mojí pacienti nemohou pochopit). Srdíčko má jednotlivé oddíly správné velikosti. Nález na té chlopni defakto odpovídá věku. Kontrola za rok je zcela dostačující

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: