Nedomykavost chlopně

Rád bych se zeptal na nedomykavost levé chlopně s mitrální regurgitací. Jako malý jsem to pociťoval tak, že po delším běhu jsem se nemohl vydýchat, vždy (i v klidu) jsem měl rychlejší tep než ostatní, a i tlak lehce odlišný. Každopádně na sprint, zadržení dechu a podobně jsem býval mezi nejlepšími. Dnes je mi 28 let, a poslední rok se mi zdá, že to pociťuji jinak. Neběhám, ale jsou dny, kdy mě skutečně tlačí nebo píchá na hrudi. Při poslední hospitalizaci s angínou (na které pravidelně trpím, a to s nejhoršími průběhy) jsem byl i na kardiu a pan primář mi sdělil že s operací srdce mohu počítat v dohledu cca 5let. Chodím na pravidelné prohlídky, ale z toho se bohužel nic nedovím. Tatínek prodělal lehký infarkt, o kterém ani nevěděl, jen ho tlačila hruď. Až zpětně mu to bylo sděleno po vyšetření, a to na srdce nikdy netrpěl - nic s ním neměl. Dotaz je, zda je možné abych měl infarkt, nebo jaká je šance že operace bude nezbytná. Děkuji V případě potřeby doložím nálezy, vše si kopíruji.

Odpověď odborníka:

Pravděpodobnost, že jste prodělal infarkt je malá. Při vaši chlopenní vadě není zvýšený výskyt infarktu, pokud jste pravidelně kontrolovaný, tak by se to jistě poznalo. Indikace operace je vždy individuální, záleží na nálezu na chlopni, na dalších vyšetření, na vašem stavu a potížích.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
nedomykavost mitrální chlopně | Od: Eva | 14.6.2015 20:03
Najde se tu prosím někdo, kdo má regurgitaci5+ 2-3 st. na mitrální chlopni? Jak u vás probíhá léčba, případně hrozí vám také jako mě operace? Moc by mě zajímaly zkušenosti, názor někoho takto postiženého, ve svém okolí nikoho takového neznám. Děkuji za odpověď. Eva
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x