Nedomykavost srdečních chlopní

Dobrý den!Pane doktore prosím Vás o radu. Jsem zdravotní laborantka-nyní v invalidním důchodu. Jsem po ablaci prsu-chemo i radioterapie,mám časté migrény a hypofunkci štítné žlázy-vše léčené. Před dvěma roky mi zjistili na sono a jícnovém ECHO nedomykavost chlopní-opisuji souhrn vyšetření: Hraniční velikost LS a PK,LK normál.velikosti.Max.středně významná mitrální insuf.(2-3/4st),středně významná trikuspidální insuf. (3/4st). Normální systolická funkce a kinetika levé komory. EF cca 65%. Porucha diastolické funkce LK I-IIst. Hraniční tlaky v plicním oběhu. Není výpotek v perikardu. Můj běžný tlak je 90/60. Mimo léků na ostatní nemoci beru Atenobene 25mg-na srdce nic.Od vánoc mi často bývá nedobře-bolí mě srdce a hlava-jinak,než migréna,jsem hodně unavená a celkově mi je nedobře. Trochu mi pomáhá,když si vezmu magnesium. Prosím o radu,zda by mi pomohl nějaký lék,nebo jak mám tuto situaci řešit. Pan doktor mi nic neporadil a já vzhledem k ostatním nemocem někdy ztrácím chuť k životu,i když se tomu silně bráním.(Mimo jiné beru Citalopram). Moc Vám děkuji za radu a přeji pěkný den. Eva

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pro zhodnocení stavu a zvážení případných na srdce zaměřených léčebných opatření je vhodné provést kontrolní echokardiografii - je nutné ověřit, zda se problém s chlopněmi (a také ostatní odchylky od normálu na starším echu popsané) nějak mění - srdeční dysfunkce by se na Vašich subjektivních potížích podílet mohla, ale nemusí to být příčina jediná. Také se svého lékaře zeptejte, za jakého důvodu užíváte Atenobene (měla jste zjištěnou hypertenzi?, nebo nějakou arytmii?) - jde o lék ovlivňující srdeční funkci a snižující krevní tlak - což vzhledem k hodnotám tlaku, které uvádíte, není asi úplně žádoucí (nízký tlak se na únavě i bolestech hlavy může podílet).

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: