Nedoriešené zvýšenie pečeňových hodnôt

V r. 2007 (po pôrode) som mala veľmi zvýšené peč. testy. Lekár uzavrel - stukovatelá pečeň, vážila som cca 80kg. V r. 2013 - tehotenstvo, počas tehotenstva peč. testy ukážkové. Júl 2013 - potrat a pečeň. testy znova vyskočili: AST 0,0,79, ALT 2,09, GMT 3,58 a ALP 2,80. , lekár sa veľmi snaží, ale nedarí sa zistiť príčinu. Teraz hodnoty AST 0,82, ALT 1,53, GMT 2,64 a ALP 2,18. Doktor odporúča schudnúť (cca 87 kg-snažím sa, ale nedarí sa ) a zvažuje biopsiu pečene. Je to nevyhnutné? (nepijem, nefajčím, neberiem antikoncepciu). Bol mi zistený trombofilný stav FV Leiden heterozygot, môže to všetko neako spolu súvisieť? Čo mám robiť? Ako ďalej? Vopred ďakujem za radu.

Odpověď odborníka:

Příčin zvýšení jaterních testů je celá řada a je třeba provést celou řadu krevních testů a zobrazovacích vyšetření. Doporučuji se obrátit na gastroenterologii. V případě přetrvávání zvýšených hodnot jaterních testů bez laboratorního nálezu je jaterní biopsie metodou, která většinou diagnózu objasní. Při obezitě mohou být jaterní testy zvýšeny a jaterní biopsie potvrdí, zda se jedná o prosté ztukovatění jater nebo NASH neboli nealkoholickou steatohepatitidu. Udala jste svoji hmotnost, ale neznám vaši výšku, proto nemohu spočítat, jaký máte BMI a tedy ani stupeň obezity. Nicméně vaším cílem by mělo být snížení hmotnosti při změně jídelníčku a zařadit aerobní pohyb alespoň 3x týdně 45 minut (rychlá chůze, plavání, rotoped, kolo).

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: