Nedoslýchavost

Dobrý den, je mi 29 let, v únoru letošního roku jsem byla podrobena audio vyšetření sluchu s tímto výsledkem: Otomikro - norma, Audio: percepční nedoslýchavost basokochlárního typu oboustranně, do 1500Hz vpravo a 1 kHz vlevo jsou prahy v normě, pak strmý vzestup s maximem na 75 dB vzparvo a 65dB vlevo na 6kHz. Tympano-oboustranně A, reflex vybavené, SLovní FF: SRT 20dB, 100% 40 dB, výslovnost sykavek čistá. Závěr: Basokochleární percepční vada, stranově téměř symetrická, v.s. kochleárního typu heredodegenerativní, zcela jistě mívala normální stav sluchu (dle výslovnosti). Léčba není možná, nutno monitorovat. Dle lékaře není možné zlepšení, ale nejde mi stále do hlavy, kdy se toto objevilo. Doktor tvrdí, že to muselo nastat během 10 let, ale já problémy s nedoslýchavosti začala pociťovat po absolvování vysoké školy a následně v práci. Jsem učitelka M a HV, problém s nedoslýchavostí jsem pozorovala cca po 2 letech praxe - špatně jsem rozuměla žákům (ve větším prostoru, kde se vše rozléhalo), letos jsem začala opět po 5 letech znovu studovat a tento problém vnímám (tehdy na VŠ jsem to vůbec nevnímala).Hledám stále nějaký důvod, nemocná jsem nikdy vážně nebyla. Pouze se objevily velké psychické problémy během posledních pěti let. Spíš mám pocit, že kolem mě všichni hodně křičí a těžko se s mou diagnózou srovnávám. Napadlo mě, jestli tento problém nebyl způsobený tím, že v mé rodině jsou potíže s cévami (prokrvování atd.) Stále mám studené ruce a končetiny, někde jsem četla, že i tohle může mít vliv??? Další vyšetření (co se týká nedoslýchavosti) jsem nepodstoupila, pouze teď mě čeká kontrolní vyšetření. Chtěla bych znát Váš názor a vysvětlení mé diagnózy mým lékařem. Děkuji za Vaši odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, váš ORL lékař má bohužel pravdu!Pokud špatně slyšíte ve vašem věku a na audiogramu je takový nález jak popisujete ,zcela určitě se bude jednat o dědičnou heterodegenerativní poruchu sluchu, kde kausální terapie skutečně neeexistuje. Jediné co se pro to dá dělat je ,vyhýbat se hluku a ev. zkusit nějaká tabletová periferní vasodilatancia, jejichž efekt je však ve vašem případě velice pofiderní.

MUDr. Vladimír Prokop
MUDr. Vladimír Prokop

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: FORTMEDICA ORL

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: