Nedostatek b12 - nechutenstvi, zastaveny vyvoj

Dobry den, u 9 mesicniho ditete byl indikovan nedostatek vitaminu b12. Dosud striktne odmital jidlo i piti krome kojeni, ktere je nedostacujici a vyvojove se zastavil kolem 4-5 mesice. Dite lezi, nepretaci se na bricho, neleze, nesedi, na brichu dlouho nevydrzi, nedela letadylko atd... Po aplikaci vitaminu b12 zacal jist, odmita ovoce, ji zeleninu s masem a mlecne kase. Jenze mu byla indikovana jeste intolerance laktozy. Nema ale zadne vnejsi priznaky. Cekame na schuzku s alergologem. Potrebovala bych poradit ohledne toho vyvoje. Co delat, aby se vyvoj co nejvice podporil a posunul vpred, prosim? Nemuze mit nekolikamesicni nedostatek vitaminu vliv na budouci vyvoj? Dekuji mockrat za nazor

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dle Vašeho popisu se jedná o významné opoždění vývoje, které může mít řadu příčin... bez klinického a dalšího vyšetření nelze příčinu říct. Příčinou nedostatku vit B12 u kojenců je nejčastěji špatná strava- výlučné kojení je stravou dítěte pouze do 6 měsíců věku, následně je nutné zařadit do jídelníčku i další potraviny. Pokud se tak nestalo, následkem je nedostatek bílkovin, vitamínů atd ... a následkem toho je chudokrevnost. Pokud je významná, klinicky závažná...může způsobit i opoždění vývoje.. Raj.

MUDr. Věra Rajchlová
MUDr. Věra Rajchlová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: MUDr. Věra Rajchlová - praktický lékař pro děti a dorost

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: