Nedostatek železa

Dobrý den,mám dotaz ohledně 4leté dcery. Je léčena na pneumologii pro často se opakující dráždivý laryngotracheální kašel. Ten je doprovázen vysokými horečkami cca 40 stupňů trvajícími 4-5 dnů. Astma i laryngitida byly vyloučeny, přesto nyní bere Seretide 2x2 vdechy, Singulair mini, protože se kašel po těchto lécích mění na vlhký. Navíc má dle krve téměř trvale nízkou hladinu železa v krvi. Funguje to tak, že měsíc bere Aktifferin Compositum 1 tbl. denně, po dobrání jsou odběry v pořádku a měsíc na to je opět na velmi nízkých hladinách železa vč. saturace transferinu. Z toho důvodu jí byl před 4 měsíci nasazen helicid 10 (půl tobolky ráno a večer) s tím, že by to mohl být reflux a krev by se mohla ztrácet v trávicím traktu. Nyní po 4 měsících opětovné odběry krve a velmi nízká hladina železa a vysoká hladina feritinu. Objednali nás na hematologii s tím, že se více dozvíme tam. Dcera má za sebou veškeré alergologické testy, testy na buněčnou imunitu, CF.. vše negativní. Dcera je neustále bledá, fialové kruhy pod očima, velmi hubená (16 kg), unavená. Vydrží ve školce 2-3 dny a následně přijde ataka horeček s kašlem (CRP vždy v normě), léčíme 2-3 týdny a vše se opakuje znovu.. Prosím o Váš názor, co by dceru mohlo trápit + co znamená vysoká hladina feritinu/nízká hladina železa. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je nutno si uvědomit, že nízká hladina železa a z toho plynoucí anémie je častou příčinou opakujících se infekcí horních cest dýchacích (co je asi problém u vaší dcerky, když má imunitu v pořádku). Pokud léčba železem (která by měla být v kuse alespoň 3 měsíce) nevede k úpravě, je potřeba hledat zdroj ztrát. Ferittin je bílkovina která krom zásob železa odráží i přítomnost zánětu v organismu. Je potřeba pomýšlet i na možný nespecifický zánětlivý proces ve střevě či celiakii.

MUDr. Petra Čamborová
MUDr. Petra Čamborová

Specializace: Dětské lékařství a klinická osteologie
Pracoviště: dětské oddělení Krajská nemocnice T.Bati a.s., Zlín
dětská osteologická ambulance, Osteocentrum Zlín, Mediekos Ambulance s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: