Nedovieravost kardie, chronicka antrumgastritida, helikobakter

Dobry den, od roku 2008 mam nasledovne problemy: helikobakter (bol uz prelieceny, momentalne ho nemam), chronicka antrumgastritida, nedovieravost kardie, opakovane zapaly sliznice zaludka. Co pocitujem, ked to na mna pride: silny tlak v oblasti pod rebrami (akoby na mna niekto tlacil tycou), pichanie v oblasti pod prsiami az do lona (najhorsie ak pijem vodu), palenie v oblasti pod prsiami az do lona, krce, bolest pri pohybe (v tych najhorsich pripadoch nemozem chodit, ani sa poriadne vystriet - dokazem vydrzat len schulena na pravom boku. Vtedy mi pomoze len spanok.), ked kracam citim si vnutornosti (akoby dotyk o steny), mam problem najst si polohu pri sedeni, respektive ked som v dopravnom prostriedku robi mi zle odstrediva sila. Naposledy som brala helicid, no spa, kinito. Teraz mam opat kinito, ale mam polesti pri chodeni. Bolesti prichadzaju zrazu, potom zmiznu, a opat sa vratia. Nejem ziadne drazdive veci, ani mastne, nepijem alkohol, ani nefajcim. Brali mi vzorky tkaniva a posielali na hystologiu, ale nepotvrdili mi ziadne vredy. Nebolo bz potrebne okrem sondy v mojom pripade i nejake ine vysetrenie? Vopred dakujem za Vase vyjadrenie.

Odpověď odborníka:

Bez možnosti vyšetření a znalosti dříve provedených vyšetření je těžké se vyjádřit konkrétně, přesto doporučuji uvážit několik možností. Je možné, že chronická antrální gastritida může jen za část Vašich obtíží. Některé obtíže, které popisujete, nejsou typické jen pro onemocnění žaludku. Určitě bych ještě doplnil ultrazvukové vyšetření břicha se zaměřením mj. na slinivku břišní (slovensky = podžaludková žláza), provedl krevní odběry (včetně amyláz), znovu s Vámi probral všechna Vaše onemocnění,ev. provedené operace, úrazy. Pokud by se jednalo jen o stavy související s žaludkem, Vaše léčba by postačovat měla. Existuje však část lidí, kterým však např. Helicid neúčinkuje, pak volíme jiný lék z této skupiny, např. lansoprazol , nebo zvýšíme dávku na dvojnásobek. Pokud nepomůže ani toto, můžeme přidat starší léky ze skupiny H2 blokátorů na noc (např. Quamatel - slabší síly jsou volně prodejné). Někdy pomáhá na noc - ale s odstupem od ostatních léků - antacidum, např. Maalox - zvláště účinný je při dráždění žaludku žlučí. Pokud toto nepomůže, šlo by místo poměrně slabé No-spy zkusit jiný protikřečový lék, např. Buscopan, Algifen (na recept), případně zkusit ovlivnit trávení např. Pangrolem. Doporučuji ještě zvážit konzultaci druhého gastroenterologa. Jistě by se měla vzít v úvahu i možnost tzv. dráždivého žaludku = žaludeční neurózy.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x