Negativní výsledek při podezření na boreliozu.

Dobrý den, asi 3 týdny od vytažení klíštěte se mně v e stejném místě udělal celistvý červený flek. Obvodní lékař říkal, že to na Boreliozu nevypadá, jelikož jsem měla za týden jet do Chorvatska, doporučil Višnev. bals, a po dovolené odběr. Za tu dobu se flek zvětšil, v prostřed zbledl. Po dovolené jsem šla hned k lékaři. Řekl, že je to jasná Borelioza,nešla jsem na odběry a nasadil Doxybene 100 mg 2xd, 4 týdny. Skvrna za tu dobu jen zesvětlala, ale ani se nezmenšila. Lékař řekl, že to nevadí, že Borelie jsou určitě zničené. Poznal mou nedůvěru ,tak mi přidal Stejné ATB ještě na 2 týdny a poslal na odběry.Včera jsem šla pro výsledky, řekl mi ,že výsledky jsou negativní, takže Borelioza to určitě nebyla.Ať doberu krabičku a poslední balení nejím.Poslal mě na kožní, tam mě objednali za týden. Je opravdu možné, že to není Borelioza, odběr se bral době užívání ATB, a na další krevní kontrolu už jít nemám. Četla jsem o několika případech, kdy tato dávka atb nemoc jen potlačila a ta se po určité době vrátila. Lékař je u nás nový, mladý, zátím k němu nemám moc důvěru, proto bych jeho postup ráda s někým zkonsultovala. Můj otec má po borelioze trvalé následky, nerada bych taky tak dopadla. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, někdy se stává , že včas podaná dávka antibiotik zastaví infekci, nedojde tedy ani k měřitelné protilátkové odpovědi, výsledky z krve tedy vyjdu negativní. Terapie Doxybene byla správná, neměl by se nejdříve dělat odběr, a pak až nasazovat antibiotika. Pokud bylo podezření na kožní formu boreliosy, tak je lépe vždy přeléčit a nečekat na výsledky odběr. Je dobře, že jste byla odeslána na dermatologii, kde se bude zvažovat i jiná etiologie obtíží.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Ultrazvuk břicha
Články: Ultrazvuk břicha
Ultrazvuk, UZ nebo SONO je...
Pozor na škrkavky!
Články: Pozor na škrkavky!
Škrkavka dětská, latinsky...
Bolesti zad
Články: Bolesti zad
Alespoň jednou za život...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: