Nehybnost zápestia po úraze

Dobrý deň, pred 2 mesiacmi som si zlomila zápestie na korčuliach (tá hrubšia kosť blízko pri kĺbe). Hrozila mi operácia, ale opakované rentgeny potvrdili, že sa kosť dobre zrastá, čiže ma neoperovali. Včera mi dali dole sádru, ruka nie je opuchnutá ani nebolí. Neviem s ňou však normálne hýbať, pripadá mi ztuhnutá. Keď ju chcem nasilu ohnúť tak to nejde a bolí to. Nemám možnoť ísť k doktorovi lebo som v zahraničí, chcem sa Vás spýtať či je to normálne a či sa to samé vráti do normálu alebo či bude potrebná nejaká špecialna rehabilitácia, prípadne či možem s tou rukou cvičiť sama doma? Obávam sa či by to nemohol byť Sudekov syndróm. Za odpeveď ďakujem. Patrícia

Odpověď odborníka:

Pokud nemáte otok zápěstí ani větší bolestivost Sudeckův sy (KRBS I) je velmi nepravděpodobný. Měla by nyní následovat rehabilitace. Pokud jste v zahraničí měla byste alespoň 1 x zajít za fyzioterapeutem aby s vámi provedl instruktážní cvičení, které byste potom prováděla doma. Ale i tak sama doma ruku rozcvičíte, ale většinou ne tak dobře jako na rehabilitaci, kde by byla i fyzikální léčba. Zásadou je, že pokud se zlomenina zhojila je třeba ruku používat a přehnaně ji nešetřit, zapojit ji plně do denních činností.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: