Neinvazivní operace křečových žil

Dobrý den, Před 15 lety jsem prodělal operaci varixů na LDK od nártu až do podkolení. Po ní trombóza a zánět žil. Před 3 lety druhá operace, před níž lékař vyžadoval CT. Protože prý prodě laná trombóza zvyšuje pravděpodobnost recidivy, po 2. operaci 14 dní injekce Clexanu. Přesto též příznaky zánětu. Před půlrokem mi v podkolení vyhřezly další varixy, stav se zhoršuje (pálení, škubání) a lékař doporučuje opět operaci. Jak se zdá, klasické operace stav spíše zhoršují, intevaly mezi nimi se výrazně zkracují a to za cenu vážných poop. komplikací. Slyšel jsem, že už lze operovat varixy (a nejen ty kosmetické povrchové) novými neinvazivními metodami katetrem. Bohužel jsem dlouhodobě v zahraničí a zdejší zdravotnický systém (ve veřejné nemocnici je operace zdarma) mě nejspíše bude tlačit k co nejlevnějšímu způsobu - tedy ke klasické operaci. Je možno takové varixy operovat i těmi moderními cestami, případně která klinika v ČR se tím zabývá? Chápu, že nelze takto na dálku přesně diagnostikovat - stačí mi alespoň vědět, zda ta možnost je, anebo je to v mém případě zcela vyloučené. Abych měl nějakou informaci v ruce, mohl argumentovat a nenechat se odbýt. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ve Vašem sdělení jsou při popisu pro cévního chirurga nepřesnosti. Např. nesdělujete typ operace, ale podle fotky usuzuji, že nešlo o stripping velké safeny v úrovni bérce. Jak říkáte, chápete, že "nelze takto na dálku přesně diagnostikovat". Dále - není mi známo, že nějaké zařízení provozuje einvazivní chirurgickou operaci větších nebo velkých křečových žil, které, jak je zřejmé z fotky, se u Vás znovu vyvinuly. Jsou sice metody, u kterých v některých případech lze významně snížit traumatizaci měkkých tkání a pooperční bolesti použitím endoluminálního laseru nebo radiofrekvenční ablací, ale u nich se katetr zavádí do lumina varixu z krátkého řezu za celkové nebo epidurální anestesie. Navíc tyto metody jsou zpoplatněny. Při Vašich opakovaných trombotických komplikacích, pokud tyto byly potvrzeny, by bylo také vhodné, aby před další eventuelní operací varixů jste se prostřednictvým praktického lékaře nechal vyšetřit ve spádové hematologické poradně kvůli případné dědičné trombofilii, což je onemocnění hematologické. Pokud byste měl cestu do Prahy, můžete navštívit chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku a moji cévní ambulanci, kerou mám každou středu. Mimochodem, na našem oddělení provádíme také radiofrekvenční ablaci varixů. MUDr.Zdeněk Rrezek

MUDr. Zdeněk Rezek
MUDr. Zdeněk Rezek

Specializace: Cévní chirurgie
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku Praha

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x