Nejasné bolesti kolem pupku přesunující se do pravého podbříšku

Dobrý den, mám dotaz : mám hotová všechna vyšetření tedy ultrazvuk, RTG snímek, výtěr z konečníku, vyšetření krve, vyšetření moče a na parazity, RTG, gynekologické vyšetření, neurologií - vše negativní. Byla jsem hospitalizovaná od 12 do 18. 5. 2012 v nemocnici na chirurgii. Pustili mě domů ale pořád cítím silné bolesti kolem pupku neustále přesunující se do pravého podbříšku. Doporučovali nám udělat laparoskopii udělali ji při mé druhé hospitalizaci v červnu která trvala pomale až do 10. 7. 2012, včetně laparoskopié vše v pořádku. Říkali, že mě jednou nemine odstranění slepého střeva, protože jsem ho měla a mám prý do teď velmi podrážděné. Proč mi to tedy nemohli odstranit, přímo při laparoskopií? Řekli mi, že to dělají, až to praskne samo. Nikdy jsem problémy s břichem takového typu neměla, a velmi mě to obtěžuje. Byla jsem i u psychologa, psychiatra, kde problémy psychosomatické úplně vyloučili, že zde problém rozhodně nebude, stresem netrpím. Co by jste mi doporučili vy? Měřím 175 cm, vážím 63 kg. Nebo co by to mohlo být podle Vás jiného? Dětská doktorka mi předepsala Biseptol, Espumisan, Biopron a Helicid a nic nepomáhá, toto jsem brala v květnu i v červnu než jsem šla na doporučení dětské doktorky zpět do nemocnice. Propuštěním druhé hospitalizace mi napsali lék Duspatalin retard, nevidím zde žádné zlepšení. Ležela jsem opět na chirurgií, kde mě nakonec pak přeložili na dětské oddělení. Řekli, když to nepomůže máme se vrátit rovnou na dětské oddělení, bojím se aby mě to nechytlo ve škole, když mi doktorka na dětském oddělení řekla že mám podrážděné slepé střevo, a že mě jeho vyndaní jeho odstranění jednou nemine. Prý měla úplně stejné problémy, že ji to slepé střevo vzali až na 3. laparoskopií. Jak přesvědčit dětskou doktorku, aby mi napsala doporučení na preventivní odstranění slepého střeva, jde to? Maminka s tím souhlasí. Vážně je mi nepřijemné chodit od jehoho doktora k druhému, dívají se na mě vždy jak na hypochondra. Zlepší se to vždy když si lehnu nebo odpočinu, ale jakmile stojím, chodím, sedím, trochu se sehnu pro nějakou věc, je zle. Začíná mě to bolet i když ležím nebo odpočívám, bolesti pociťuji. Nezvracím, mám střídání se průjmu a zácpy, teploty mám občasné, jsem malátná, od mé druhé hospitalizace v nemocnici v noci ondlím vše se táhne od nemocnice, nechutenství k jídlu mám - i když něco málo s ním, protože to doktorka svádí na jídlo, bolesti pravého podbříšku mě v noci budí a obtěžuje mě to. Vždy jsem byla veselá holka, prostě typ mladé slečny do nepohody. Bolesti mám konkrétně tedka a druhé hospitalizace v pravém podbříšku, cítím ostré bodavé bolesti, píchání a křeče, chvílemi mi příjde nebo spíše vypadáto to, že tam mám kusy nějakých jehel nebo nožů. Doufám, že mi nějak poradíte. Měla jsem cystu na vaječníkách ale ta praskla a prý už tam není. Děkuji mockrát za odpověd.

Odpověď odborníka:

Nelze po tolika vyšetřeních i pobytech v nomocnici a bez vyšetření odpovědět snadno. Stav je třeba velmi pečlivě zhodnotit, vyšetřit nejen pohmatem, sonograficky a provést velmi důkladnou laboratoř, kde je třeba zvážit všechny okolnosti. V tom směru bych se obrátil na gastroenterologa, který je při každé nemocnici. Dále ještě na chirurga, který nakonec mnohdy záležitost řeší Někdy opravdu jen nevelký zánět přívěsku slepého střeva dráždí lymfatické uzlinky v okruží tenkého střeva, které potom zduří a vyvolají bolest kolem pupku. T.zv. mesenteriální lymfadenitida. Měl jsem případy 2 mladých pacientek, kde se nakonec opravdu provedla appendectomie, odstranění přívěsku slepého střeva a i když na onom přívěsku byl opravdu nevelký nález byly obě od té doby bez potíží. Tedy vyšetření gastroenterologa a chirurga a podle jejich nálezů další postup.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: