Nejasné mrazení v zádech

Dobrý den,mám 47letého přítele,který je plně invalidní.Trpí teď již pouze občas trnutím nohou,nemůže se pohybovat,vstávat a stát bez berliček.Také nemohl do sebe dostat normální porci jídla,což se zlepšilo,ale nyní opět začalo.Dá si třikrát do úst-a už do sebe víc nedostane. Je nadměrně pohublý,a stále hubne.nemá skoro žádnou sílu-potřeboval by nutně přibrat!ale a co si nyní začalnově stěžoat,je právě běhání mrazu po zádech,i když mu není zima.Začal navštěvovat psychiatri,ale tam mu nijak nepomohli.Podle toho,co znám z jeho vyprávění,těmito všemi problémy začal z ničeho nic trpět za bývalého manželství,kdyho jeho bývalá tchyně psychicky terorizovala.Takže jako laik mám dojem,že jsou to vše psychosomatické potíže,protože na věškerých nutných vyšetřeních byl, vše je v celkem dobré.Byla bych moc ráda,kdybyste mi poskytl/a nějakou ověřenou radu,jak mu pomoci,aby ho tyto potíže konečně po tolika letech přešly,a mohl normálně žít.Jestli to bude možné,odpovězte mi prosím co nejdříve. Děkuji mockrát. Lenka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, z Vašeho popisu nevyplývá, z jakého důvodu je Váš přítel plně invalidní. Zda je příčina psychiatrická, jak píšete níže, či nějaké jiné onemocnění. V zásadě je třeba vyloučit organickou příčinu, tedy asi vyšetření neurologem, EMG pro brnění končetin, zřejmě i vyšetření pro zažívací potíže či poruchy polykání ( nepíšete , proč není schopen jíst). Pokud budou vyloučeny organické příčiny, může příčina být psychosomatická. V tom případě je nutná psychoterapeutická péče. Takže jedinou radou v tomto případě je dobrý psychoterapeut.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: