Několik týdnů trvající problémy s krkem, mandlemi

Dobrý den, chtěla bych se s vámi poradit ohledně mého stále zarudlého krku. Vše začalo, když jsem se na konci srpna přestěhovala do zahraničí kvůli studiu. Celé září mě pobolíval krk, samoléčba nepomohla, zdejší doktorka mi řekla, že mám virovou angínu, dala mi nějaké léky, ty nepomohly, dala mi něco efektivnějšího, to nepomohlo, mandle se mi zvětšily, krk jsem měla stále rudý, velmi žilnatý (čepy mě netrápí). Tak jsem šla poté na ORL, tam mi zkusila dát antibiotika. Když jsem se dobrala, chytla jsem spalničky. Předevčírem vyrážka celkově odezněla. Krk, ano mám ho lepší, ale přesto, nelíbí se mi, že mám to trápení už skoro dva měsíce. Krev na ORL nic neukázala, u praktické lékařky se mi předtím (při obou návštěvách) dělal výtěr z krku, testovala (nevím jak a na jaké bakterie) jestli jsou tam bakterie, nejsou. Hmatem si nemyslím, že mám krční (asi) uzliny zvětšení, když si prohmatám pod krkem, a nebolí mě to. Pálí mě ale v krku a "chytne" mě občas moje pravá zvětšená mandle. Zaslala jsem i foto. Chci se zeptat, na dva jevy co doufám vidíte na fotografii, na stěně hltanu mám takové dva puchýře, spíš výrůstky nevím jak to nazvat, to se může běžně vyskytovat?Poté nad čípkem, a na části patrových oblouků mám takové malinké vodové puchýřky/pupínky, nejedná se ani v jednom případě o vřídky, to není také abnormální? Je to běžné a například zbůsobené podrážděním od jídla? Ty viditelné žilky co mám už skoro dva měsíce společně se zarudlým krkem (mě tady říkají, že to je virové, že to přejde) opravdu to neukazuje na nic jiného? Prosím vás o radu ohledně mé situaci, o zodpovězení na ty dva "jevy" - puchýřky, mě to tady nikdo není schopný zodpovědět a na vše mi říkají, že to bude v pořádku, ale myslím, že několik týdnů zarudnutí krku není úplně dobře. Děkuji vám moc.

Odpověď odborníka:

Violo,

velmi nerada hodnotím zdravotní stav podle fotografie.Nejde jen o to,že "naživo" neposuzuji nález v hrdle z jednoho úhlu,také barvy neodpovídají skutečné barvě lidských sliznic,ale jde i o střet se zákonem o informacích - stručně řečeno,fotografie nemusí být fotografií Vašeho hrdla.
To na vysvětlenou.

Z uvedeného snímku mohu posoudit toto - máte zvětšenou pravou tonsilu - asymetrie tonsil je běžná.

Na patře máte něco,co by se snad dalo nazvat puchýřky - může jít o infekci.

Na zadní stěně pharyngu máte místy prosáklé ostrůvky lymfatické tkáně,říká se tomu granulární pharyngitida a většinou jde o projev virového zánětu.

Pravděpodobně jde o zánět hrdla při protrahované virose.Nutno objasnit,zda jde opravdu o virosu
/opak.stěr z hrdla ,laboratorní vyšetření CRP,krevního obrazu ,sedimentace apod./ nebo o infekci chlamydiemi či mykoplasmaty.
Dále vyloučit zánět ve vedlejších dutinách nosních/vyšetření rtg,optikou/,event.vyloučit dentální ložisko infekce.
Každopádně neuškodí,dát tělu chvíli odpočinout - vyležet,cíleně vypotit s půl litrem čaje a dvěma aspiriny.Aspirin/Acylpirin/ je v současné době zbytečně velmi opomíjený lék.Pokud nemáte potíže s krvácením do zažívajícho traktu,volte k léčbě viros právě ACP.Na rozdíl od Paralenu má totiž protizánětlivé účinky.

Zdravím a přeji brzké uzdravení.

MUDr. Ludmila Marie Lahodová
MUDr. Ludmila Marie Lahodová

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: Soukromá ORL ordinace, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: