Několikaleté bolesti páteře

Dobrý den, vážený pane doktore, je mi 56 let a pracuji již 20let jako doručovatelka a asi posledních 5let mám stupňující se potíže a bolesti páteře, které přecházejí až do dolních končetin. Nyní jsem již půlroku v pracovní neschopnosti a utrpení s páteří se stále zhoršuje. Bolesti jdou i do kyčlí, steh, kolen až do lýtka nejvíce na levé straně. Byla jsem na vyšetření CT a moc vás prosím o vysvětlení mého nálezu: V etáži L4/5 osa páteře vychýlena doprava, počínající spondylotické i spondylarthrotické změny, zřetelnější v pravo. Drobný fragment vakua degener. meziobratlové ploténky v jejich pravé polovině. Diskrétní sublikamentozní vychýlení meziobratlové ploténky mediálně s prominencí do 1,3mm - lumen centrálně šíře do 16mm, kořeny bez impressí z okolí. V etáži L5/S1 osa vychýlena doprava, počínající fenomen vakua degener. meziobratlové ploténky v její levé polovině, poněkud užší levostranné foramen ve srovnání s pravostranným. Nižší meziobratlová štěrbina. Levostranná paramediální protruse meziobratlové ploténky s prominencí do kanálu do 4mm v délce do 10mm, lumen kanálu centrálně v tomto segmentu je kolem 15mm. Předem vám moc děkuji za odpověď Irena.

Odpověď odborníka:

Degenerativní změny v oblasti bederní pateře.Další změny minimální. Změna osy pateře, Mezi 5. bederním a prvním křížovým obratlem zúžení meziobratlového prostoru pro výstup kořenového nervu. Protlačování ploténky rozsahu 4 mm. Průměr kanálu není vydatnějši zúžen. Nález na pateři je nevelký, dle jen CT není určen k operaci, ale potíže se mohou objevit. Po klidové, medikamentosní a rehabilitační péči by se potíže měly zmenšit. Povolání doručovatelky je ale v tomto směru namahavé. Podrobněji vás podle vašeho klinického ńálezu a srovnáním s CT bude informovat váš lékař.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Vysoký nitrooční tlak nemusí znamenat zelený zákal
Články: Vysoký nitrooční tlak nemusí znamenat zelený zákal
Přestože vysoký nitrooční...
Zánět, nebo mechanické poškození? Rozpoznejte příčinu bolesti zad
Scintigrafie skeletu
Články: Scintigrafie skeletu
Scintigrafie (scinti...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Kvasinková infekce pochvy
Články: Kvasinková infekce pochvy
Kvasinková infekce pochvy...
Ultrazvuk břicha
Články: Ultrazvuk břicha
Ultrazvuk, UZ nebo SONO je...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: