Nekróza a zlomenina

Vážený pane doktore, mamka (70 let) si zlomila nohu v kotníku, a ještě týž den jí ho "šroubovali". Bohužel lékaři při kontrole po 14 dnech zjistili nekrózu o velikosti asi 2x1 cm. Prosím, jaké jsou možnosti léčení a "prognózy" při odstraňování "pouze" nekrotických míst, v tom horším případě amputaci? Děkuji za odpověď LeDa

Odpověď odborníka:

Nekroza je nevelká, musí se ohraničit a vystřihnout po ohraničení do měkké tkáně. Stále se musí sledovat, aby se pod nekrotickou kůží neshromažďoval hnis. Po odstranění nekrozy se rána epitelisuje, tedy kryje buď z okrajů anebo se přenese nevelká plastika jako kryt. Pokud by nekroza byla zpsůbena třeba i vyjímečně tlakem fixačního šroubu, musí se tento odstranit. Zlomenina se i tak zhojí.Pokud je sádrový obvaz , je užíván, ale s okénkem k ošetření rány. Pokud je dobré zásobení dolní končtiny není o nějaké amputaci ani řeč. Jistě jinak sdělí váš ošetřující chirurg.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: