Neléčený autoimunitní zánět štítné žlazy

Dobrý den , asi před rokem , mi byl zjištěn autoimunitní zánět štítné žlázy, tsh bylo mnohonásobně vyší než jsou prý normy,ale žádné uzlíky atd nemám, byl mi nasazen euthyrox 50 pulka denne , chtěla bych se zeptat zda jsou nějaké následky jestliže jsem ukončila léčbu a nehodlám v ní pokračovat. Děkuji :)

Odpověď odborníka:

Dobrý den, faktem je, že většina pacientů nepociťuje potíže v souvilosti s nefungující štítnou žlázou. Nedostatek hormonů štítnice ale v těle způsobuje celkovou hormonální nerovnováhu, což zejména u mladých žen v reprodukčním věku může způsobit neplodnost, zvýšenou potratovost a komplikace v těhotenství. Navíc má nedostatek hormonů štítnice vliv na hladiny cholesterolu, rychlost metabolizmu, na srdce a cévy, atd. Dlouhodobě zvýšené hladiny TSH pak vedou ke zvětšování štítné žlázy a postupné tvorbě uzlů, což může časem vyústit do nutnosti operace žlázy. Nevím jaké máte hormonální hladiny, ale ještě bych si to s tou léčbou na Vašem místě promyslela (i vzhledem k Vašemu mladému věku a spoustě času, který má Váš organizmus na rozvoj komplikací z hormonální dysbalance). Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: