Nemoc kostní dřeně?

Vážená paní doktorko, před dvěma měsíci jsem Vám psal o svém problému. Jednalo se o zvýšený počet leukocytů, petechie, zvýšené CRP apod. Jen Vám chci zdělit, jak vše pokračuje. No pokračuje... 11.6. mi byla diagnostikována infekční mononuleóza, podle jatarních testů a kresvního obrazu. Jinak žádnými jinými příznaky, krom nočních horeček a pocení a nechutenství jsem netrpěl. Pokud jde o bolest v krku a zvětšené uzliny, nějak se mi tenhle problém vyhl a proto jsem diagnóze e začátku moc nevěřil. Nicméně to nebyl jediný problém. Vše se mi zkomplikovalo trombocytopenií, destičky mi postupně klesaly 33, 28, 26, 23 (norma 150 - 400) a na čísle 21 jsem musel být hospitalizovaný ve FN v Hradci Králové na infekčním oddělení. Dostával jsem infuze kortikoidů a po pár dnech s číslem 49 jsem odcházel domů. Některé petechie zmizely, sem tam se udělala modřina, ale celkově mi bylo lépe. Od té doby jsem začal docházet na hematolgii. Dostal jsem Medrol 32mg 2-1/2-0 .. po dvou týdnech mi to kleslo na 46 a za pár dní zase nad 43. Co se týká leukocytů, tak před kortikoterapiíí se mi to drželo cca u 15 (norma 4 - 10) .. od té doby mi to kolísá mezi 20 - 30. Za další dva týdny mi destičky stouply ze 43 na 58, prý se jedná o lehký vzestup a po takové době užívání kortikoidů v takových dávkách, by to mělo vypadat trochu jinak. Na infekčním oddělení mi řekli, že takhle rozsáhlá trombocytopenie s mononukleozou zřejmě nemá nic společného, že by se měla hledat ještě jiná příčina. Za celou dobu, co se léčím nikdo nic, ale vážně nic nedokáže říct. Každých 14 dní, co chodím na kontrolu mi říkají "já bych ještě chvilku počkal", ale na co čekají, vážně netuším. Minulou kontrolu (24.7.) stouply destičky z 58 na 61 a pan doktor se rozhodl pro sternální punkci, s tím, že to asi opravdu mononukleózou nebude. Prý, že když v té dřeni nic nebude, budou se dělat další testy. Dnes (6.8.) byl můj krevní obraz: Leuk: 21,97 (4 - 10), Trom 54 (150 - 400), metamyelocyt 0,02 (0 - 0), jinak ostatní dnes celkem v normě. Co se týče sternální puknce: "cytologicky téměř normání nález. Není útlum megakaryoézy. Technicky nekvalitní preparáty - obtížné hodnocení nálezu." Nechci nějak pochybovat o lékařích, to vůbec ne, ale ta nejistota, kterou zažívám už od konce května, je celkem nesnesitelná. Pořád jen dokola slyším "ještě bych počkal". Jde o to, že 24.7. jsem byl u někoho jiného, než dnes. Lékař před 14 dny mi tvrdil, že to tou mononukleózou nebude a pan doktor, co mě vyšetřoval dnes by rád počkal ještě 14 dní a napsal mě na kontrolu pro změnu uplně k někomu jinému. Aby toho nebylo málo, za posední dny se ke všemu přidala ukrutná bolest levé nohy, většinou hned po ránu, někdy trvá hodinu, někdy dvě, někdy přejde hned po paralenu, někdy to trvá. Trpím skoro denně palpitací, i když jsem téměř v klidu. Na začátku roku 2014 jsem byl na operaci gynekomastie. Teď nevím, jestli to je tím, jak přibírám nebo ne, ale buď se mi začaly zase zvětšovat prsní žlázy a nebo se mi udělaly nějaké hematomy (nebolí, jen na pohmat je to tvrdé). To jsem dnes lékaři neřekl, jelikož jsem si toho všiml až doma. Vůbec nevím, jestli tahle zpráva má patřim Vám jako onkologovi, pokud to chápu dobře, o onemocnění kostní dřeně se tedy jednat nemůže? Popřípadě, mám se ještě něčeho bát?

Odpověď odborníka:

Milý Matěji, to mne tedy opravdu mrzí, jak se to s Vámi vyvinulo, chápu, že pro Vás je to strašné, zdlouhavé a bez vidiny nějakého řešení. Být Vámi změním pracoviště, nebo minimálně zajděte jinam a žádejte druhý názor! Zkuste se domluvit například v praze na 1.interně - hematologie nebo na UHKT. Víc hlav víc ví.MOc Vám držím palce, ať se to někam pohne!!KK

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: