Nemoc střeva x gynekologie?

dobrý den, jsem sice velmi obézní pacientka,nicméně hodně pohyblivá,pracuji a podnikám.Jsem již v přechodu,který se neobešel bez problémů nepravidelného silného krvácení,které bylo odstraněno hysteroskopií spojenou s kyretáží.Histologicky bylo vše v pořádku.Po čtyřech měsících se krvácení vrátilo,silné bylo jen týden,nyní protrahované slabší krvácení,které trvá již třetí týden.K tomu se mi přidaly potíže se stolicí,střídá se průjem se zácpou.Vzhled stolice je od stužkovité,černé,tuhé až po zelenohnědý průjem vzhledu zhnisaných blan,jakoby zmuchlaných papírů hnědozelených,více to zapáchá než normálně.Také jsem našla krev nejen ve stolici,ale i na prádle a to v oblasti konečníku a to i v obdobích,kdy jsem z pochvy nekrvácela.Hemoroidy jsou také možné,předcházelo svědění konečníku.Také mám neustálý pocit nevyprázdění,na stolici chodím několikrát denně,pokud je průjem.Pokud je zácpa nejdu třeba dva dny,stolice je pak naprosto černá.Mohou oba tyto zdravotní problémy spolu souviset?Chystám se na gynekologii na kontrolu a zároven zažádat o test na okultní krvácení.Také jsem zvažovala dráždivý trakčník,jsem hodně ve stresu,špatná finanční situace,ale beru již dlouhodobě Citalec,po němž se mi upravil i vysoký krevní tlak,takže po sedmi letech braní léků jsem již dva roky bez léků na hypertenzi. Děkuji za odpověd.Kohoutová.

Odpověď odborníka:

Nedával bych kromě psychiky a stresu oba zdravotní problémy dohromady.. Dráždivý tračník je nyní rovněž méně zmiňován v diagnózách. Tak jak věda postupuje dopředu, stále více se objevují pathologickoanatomické podklady těchto potíží. Gynekologické vyšetření je na místě, ale existující střevní dyspepsii je třeba vyšetřit u gastroeneterologa, je třeba především odebrat opakovaně stolici na mikrobiologické vyšetření, odebrat krevní testy, může existovat i Crohnova chroba, coeliakie, zkuste vysadit mléko a obilniny,, ale také drobný vřed v oblasti střeva. Vyšetření musí být podrobné, důkladné.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: