Nemoc z neci krve

Před 2dny jsem byla na večírku s jedním kamarádem, během večera se o neco rizl do prstu já jsem to olizla, až ráno mi došlo že jsem udělala blbost. Dostala jsem rýmu, dneska ráno mi docela napuchly mandle, prostě normální častá nemoc u me, zjistila jsem ze kamarad je uz asi tyden nemocny a bere antibiotika, je možné ze jsem pres krev tu nemoc chytla od něho? A nemůže to byt neco horšího?

Odpověď odborníka:

S největší pravděpodobností se bude o běžnou virosu. Ale pro jistotu bych si zjistila, zda-li se kamarád neléčí s nějakým jiným infekčním onemocněním /pokud už užívá cílená antibiotika, tak infekčnost je minimální/. Malé riziko přenosu infekce tam je, zvláště pokud byste měla v dutině ústní také např. trhlinku, defekt, kde by mohlo dojít přímo ke kontaktu s krví kamaráda.
Na druhou stranu je v dutině ústní mnoho antiseptických mechanismů, proto riziko infekce je opravu minimální.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: