Neplánované těhotenství

Dobry den, nedávno mi začali bolesti v právem podbrisku, tupé, vystrelujici občas az do trisla. Myslela jsem ze to je z toho ze cekam termin mesicku, obvykle mívám bolesti v podbrisku dva dny pred mesicky.. Ale bolest neprestavala tak sme navštívila pohotovost tam mi řekli ze je to nadýmání ze těhotná nejsem.. A pokud bolesti neprestanou jit opět k lékaři.. Tak sem tedy sla a tam zjistili ze jsem v 5-6. Týdnu těhotenství. Což pro me bylo obrovsky sok jak se to mohlo stát ?? Co ted bude?? Jakmile jsem to oznámila příteli rekl mi ze to musi hned pryc dokud je to v zacatku a jeste v brisku skoro nic neni.. Je na me vyvíjen tlak jak z jeho strany tak ze strany jeho rodiny, jeho matka mi rekla at ani neuvazuji o tom si to nechat, ze na to nejsme pripraveni a on pri uz vubec ne .. Me je 21.let a příteli 23. Let.. Podle ni a jeho nemáme nic nasetreno, nemáme udělenou žádnou kariéru , nic sme prý spolu nezažili , dovolenou atd.. Jsme spolu dva roky. Bydlíme v bytě od jeho tety která je s rodinou v cizině a vrací se za dva roky.. Mrzi me ze nikdo se me nezeptal co vlastně chci ja s fazolkou udelat.. U své rodiny mam velkou podporu protoze stejne i jako ja se boji následku kdybych sla na potrat.. Přede mnou ted stojí to nejtěžší rozhodnuti v životě.. Zda si mimi nechat nebo jit na potrat.. Vim , spis cítím at se rozhodnu jakkoliv na mimi bych zůstala sama protoze pritel mi rekl ze by me opustil ze on dítě tak brzo jeste nechce.. A ze bude nejlepší reseni to dat pryc aby sme si nezkazili zivot.. Ja bych si i miminko rada nechala, protoze se bojim následku potratů , komplikaci po něm.. Představa ze uz bych pak nemohla mit deti je strašná.. A taky ze miminko sama nezvládnu..

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Nikol, věřím, že Vaše situace je teď velmi složitá. Nepíšete, zda těhotenství potvrdil specialista, tedy gynekolog (ale předpokládám, že ano), ani zda je Vaše těhotenství v pořádku (vystřelující bolesti mi nepřipadají příliš běžné). Pokud by se vše vyvíjelo dál normálně až k porodu, znamená to pro Vás velkou životní změnu, se kterou jste zatím nepočítala. Není to však nezvládnutelné, jistě bychom našli spoustu mladých maminek, které takto vychovávají potomka. A pokud jde o chirurgický zákrok, jeho rizika se vyskytují s četností 9 případů na 1000 výkonů. V této chvíli jen Vy sama musíte zvážit, zda se s pomocí a s podporou své rodiny pustíte do takového životního kroku, anebo s dítětem ještě počkáte. Domnívám se, že "tchýně" nemůže za Vás tuto otázku rozhodovat, jedná se o Váš vlastní život. S partnerem bylo potřeba o případném vzniku této nečekané situace hovořit dopředu. Teď - pokud považuje výchovu svého dítěte za zkažený život a nezajímá ho ani Váš postoj - se pro Vás nejeví jako vhodný celoživotní partner s dostatkem zodpovědnosti. Řiďte se hlavně svým citem a srdcem. Představte si v klidu postupně obě možnosti (užívání si života bez dítěte a s Vaším současným partnerem, nebo na pár dalších let matka na plný úvazek a bez Vašeho partnera) a co by to pro Vás osobně znamenalo dál do budoucna. Sama poznáte, která varianta se Vám líbí více.

Mgr. Lada Skulilová
Mgr. Lada Skulilová

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Soukromá psychoterapeutická poradna Lipník nad Bečvou

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: