Neplodnost

Dobrý den, již víc než rok se snažím otěhotnět, tak jsem se obrátila na CAR. Tam mi udělali hormonální profil 4.DC a zjistili vysoké hodnoty FSH(19). Pan doktor mi řekl, že se pravděpodobně jedná o předčasné ovariální selhání(je mi 32 let), a doporučil mi použít darované vajíčko. Opravdu si myslíte, že nemám šanci na vlastní dítě? Už delší dobu si dělám ovulační testy z moče, které jsou vždy 12-13.DC pozitivní, potom 14-15.den následuje zvýšení bazální teploty. Proto jsem si myslela, že hormony u mě budou v pořádku. Opravdu je problém otěhotnět s vysokou hodnotou FSH, když ovulace zřejmě probíhá? A neměly by se udělat ještě další vyšetření, než se stanoví takováto diagnoza? A ještě by mě zajímalo, jestli je opravdu ztráta času a peněz zkusit nejdříve IUI a IVF s vlastní stimulací? Jaká by tam byla šance otěhotnění? Předem moc děkuji za zodpovězení otázek a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, máte pravdu v tom, že jedno vyšetření nemusí hned znamenat pohromu. Mělo by se určitě hormonální vyšetření alespon jednou zopakovat a pokud by bylo opravdu opět takové, není zbytí a měli byste akceptovat rozhodnutí lékaře, pokud tedy chcete dítě opravdu mít. Pokud by se hodnoty hormonů "umoudřily", jistě lékaři názor přehodnotí, ale pokud ale ne, nemá smysl stimulovat vaječníky zevními hormony, když vnitřní stimulace, která se odehrává právě cestou FSH, není ůspěšná. Vysoká hladina FSH znamená, že tělo se marně snaží vybudit vaječníky k akci a když není úspěšné, zvyšuje se hodnota FSH....ale vše se to musí dát ještě do souvislosti s hladinami hormonů vaječníků, FSH je hormon podvěsku mozkového, tzv.regulační. Projděte si fungování hormonů v těle, abyste měla bližší představu, jak to funguje a na stránkách www. zenska-neplodnost.cz naleznete spoustu dalších infomací včetně kontaktů na IVF centra. Nikde nezminujete, jaký je stav mužových spermií, ale předpokládám, že je vše OK, když jste navštívili IVF centrum. Samozřejmě zkoušejte dítě i přirozenou cestou, odpoutání pozornosti k IVF metodě může přinést i jisté uvolnění psychické tenze a třeba se "zadaří" spontánně.,moc bych vám to přála. Příroda někdy předčí i negativní prognosy lékařů. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: