Neplodnost

  • Dotaz od: Štěpánka
  • Publikováno: 18.4.2012
  • uLékaře.cz

Dobrý den, měla bych pár dotazů ohledně problému s otěhotněním. Pokusím se shrnout můj problém. Je mi 24 let, 9 let jsem brala antikoncepci hlavně kvůli pravidelnosti menstruace – 6 let Tri-regol. Poté změna lékaře (ISCARE) – na doporučení lékařky změna antikoncepce, při které jsem menstruaci měla 2x do měsíce po dobu dvou let (mezi tím asi 3x změna antikoncepce s nižší dávkou hormonu, než u Tri-regolu). Na půl roku jsem antikoncepci vysadila, ale menstruace bez pomoci vyvolávajících injekcí nebyla. Od srpna 2011 jsem opět bez antikoncepce a od listopadu 2011 se snažíme o miminko. V prosinci 2011 jsem začala s měřením bazální teploty – tento cyklus byl anovulační a měl 57dní (po vyvolávačce). V lednu 2012 jsem nasadila Clostilbegit na vyvolání ovulace a jelikož cyklus nemám pravidelný užívám od té doby i Utrogestan (15-25DC 1-0-1). Graf tohoto cyklu posílám přílohou (dle hlenu a teploty náznak ovulace, ale ovulační testy byly negativní, nevím, zda jsem tedy testovala pozdě). Cyklus únorový 2012 jsem zkusila bez měření BT, užívala jsem opět Utrogestan a Clostilbegit. Na folikulometrii jsem byla 11DC a 13DC, kde lékařka vajíčko neviděla. V březnu mi byla odebrána krev na hormonální profil, kde výsledky byly všechny v pořádku. Měla jsem poslední dávku Clostilbegitu, při kterém jsem byla na folikulometrii pouze 11DC, kde lékařka viděla ,,NĚCO“ na pr. vaječníku o vel. 2mm, ale prý spíše cysta. Pozdější dny cyklu neměla tu možnost mě zkontrolovat. Ovulační hlen byl opět přítomný, ale ovulační testy negativní. Nyní jsem 5. den nového cyklu, ve kterém nám lékařka doporučila laparoskopii a spermiogram. MS, kterou teď mám, mám hrozně slabou a bezbolestnou oproti jiným cyklům. Cítím se strašně unaveně, posledních pár dní mám pocit na zvracení a mám pobolívání břicha. Dnešní TT byl ale negativní. Mé otázky tedy zní: 1. Myslíte si, že vzhledem k mému stavu a nynějším příznakům je ještě šance, že bych byla těhotná? 2. Je na místě, hnát se teď na laparoskopii, když problém je v ovulaci, kterou mívám pouze s Clostilbegitem (dle ovu testů ale vůbec)? A když folikulometrie nebyla udělána i v pozdějších dnech cyklu? 3. Jaký postup byste mi doporučili? Nevím, zda tento cyklus mám zkusit bez jakýkoliv léků, zda zkusit nějaké čaje, bylinky nebo nakonec jít už teď na laparoskopii? PS: Prosím, nepište mi, že má lékařka ví co dělá. Jsem zdravotní sestra a ráda bych znala názor i jiného odborníka, i když vím, že vysvětlování po vzkazech není nejvhodnější, ale určitě jej pochopím. Předem moc moc děkuji za odpověď. S přátelským pozdravem.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, o otěhotnění se cíleně snažíte, proto pochopitelně můžete být těhotná.Těhotenský test zopakujte s týdenním odstupem. Diagnostická laparoskopie je standardní součástí vyšetřovacích postupů pacientek s problémem neplodnosti. Může odhalit případné další příčiny neúspěšné snahy o otěhotnění (vady dělohy, neprůchodnost vejcovodů, pozánětlivé srůsty v oblasti adnex, endometriozu, ....). Výkon podstupte ve chvílí, kdy máte jistotu, že nejste těhotná. Byliny či čaje nevyřeší problém s neplodností. Protože příčin neplodnosti je mnoho, je i mnoho vyšetření, při kterých se vylučují či potvrzují, a která postupně podstoupíte.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: