Nepodání injekce na protilátky po porodu

Dobrý den, potřebovala bych Váš názor. Mám názory dvou lékařů, které se liší. Mám syna, kterému je 3,5 roku, letos mě bude 31 let. Já jsem skupina 0- a on je B+. Před dvěma měsíci jsem otěhotněla podruhé, čekala jsem dvojčata, v osmém týdnu těhotenství jsem šla na přerušení z osobních důvodu, ale také z psychických - bylo mě hrozně špatně, nezvracela jsem, ale klasická nauzea to nebyla, to jsem zažila. Nedostala jsem do sebe skoro nic celé dva měsíce, denně jsem dostala do sebe třeba pouze půl rohlíků a dvě deci vody, každý den jsem měla opravdu pocit, že je to můj poslední, a to vydržím opravdu hodně, dle všech názorů. V nemocnici jsem zjistila, že po porodu mi nebyla dána injekce kvůli protilátkám, a tamní lékař mi říkal, že tak strašně zle mi mohlo být proto, že tělo nepřijímalo plod z důvodu toho, že mi tehdy tu injekci nedali. Nyní mi ji po interupci dali, ale už to neovlivní to, že mi ji tehdy nedali, v těle protilátky jsou a vysoké, prý se to řeší s takovými pacientkami už před otěhotněním a potom během těhotenství výrazně se sleduje, příp. chodí pravidelně na injekce a tak dál. Moje paní doktorka, ale ke všemu řekla, že to nevadí, že to není problém, brala to na velice lehkou váhu. Já bych chtěla ještě časem miminko, ale opravdu se teď velice bojím, nerada bych, aby další těhotenství vypadalo takto, jako toto, které jsem přerušila, aby to má paní doktorka "hodila" za hlavu. Uvažuji, a to už delší dobu o změně gynekologa, protože toto zacházení se mi nelíbí, stejně tak jako odsuzování mého rozhodnutí ohledně přerušení těhotenství. Prosím Vás o Váš názor, co a jak dál a při a před případným dalším těhotenstvím? Děkuji mockrát za Vaši pomoc

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nepodání injekce imunoglobulinu není příčinou nevolnosti, která se u Vás vyskytla v prvním trimestru těhotenství. Během příštího těhotenství budete už od počátku pravidelně sledována a budete mít prováděné odběry ke sledování tvorby a typu protilátek, podle výsledku budou prováděna potřebná opatření. Dostanete i očkování. Nezbytné je, abyste se do těhotenské poradny dostavila již v časném těhotenství.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: