Nepotvrzená celiakie u dítětete

Dotaz který uvádím se týká mojí tříleté dcery. Dcera nedávno podstoupila sérii vyšetření v důsledku menšího vzrůstu. Ve třech letech je na 2.percentilu (11,32 kg a 87 cm).Byl jí proveden krevní rozbor, z něho tyto pozitivní výsledky: IgA 0.44, AEA-A pozit.++,AEA-G pozit.++,a-tTGA 175.50,a-tTGG 46.60. Následně byla provedena biopsie střeva s podezřením na celiakii. Dle aktuálního sdělení lékaře se celiakie z rozboru jednoznačně nepotvrdila. Bylo mě řečeno že má deficit aktivace střevních enzymů a že s ohledem na výsledky krve a menší vzrůst navrhuje nasadit bezlep. dietu a po dvou měsících provést kontrolní rozbor krve. Zajímalo by mě jaký na to máte celkově názor, zda v tomto případě není jiná možnost, např. nějaký lék na podporu trávení, správného fungování enzymů ve střevech. Zvažuji jestli neprovést nyní ještě jeden nezávislý rozbor krve. Myslíte si že to není od věci ? Ještě pro zpřesnění uvádím že v 11. měsících věku jí pro neprospívání byli provedeny všechny potřebné krevní testy a vše včetně protilátek na celiakii měla negativní, od dvou měsíců věku má atopický ekzem, poslední měsíce v klidovém stavu. Ještě bych ráda uvedla že žádné vnější příznaky nasvědčující případné celiakii nemá, z rozboru krve zjištěn deficit železa, bereme kapky. Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Laboratorní screning celiakie je velmi spolehlivé vyšetření, nález by se měl ověřit biopsií střevní sliznice. I když v případě Vaší dcerky nebyl nález z biopsie zcela jednoznačný, držela bych se pokynů od pana doktora a striktní bezlepkovou dietu nasadila.
Anemie, snížený růst patří mezi klasické příznaky celiakie.
To, že v 11. měsících byla vyšetření v pořádku, neznamená , že se celiakie nemůže objevit ve vyšším věku.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Na zánět průdušek platí síla přírodního léku
Články: Na zánět průdušek platí síla přírodního léku
Přírodní a klinicky ověřená...
Ztratili jste vlasy? Neztraťte sebevědomí!
Články: Ztratili jste vlasy? Neztraťte sebevědomí!
Léčba rakoviny některými...
Bolest zad nepodceňujte – může jít o vážný problém
Články: Bolest zad nepodceňujte – může jít o vážný problém
Stává se vám často, že vás...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Vylučovací urografie
Články: Vylučovací urografie
Vylučovací urografie (IVU...
Víte, jak si správně změřit tep?
Články: Víte, jak si správně změřit tep?
Tepová frekvence znamená...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: