Nepravidelná skvrna po klíštěti

Dobrý den, před dvěma týdny jsem si ze zahrádky pod okny bytu přinesla klíště. Nenapadlo mně kontrolovat se kvůli pletí záhonu růží, proto bylo přisáté 24 hodin. Když mi je manžel odstraňoval, měla jsem pocit, že je zvartané až v žadludku. Asi 1 cm od klíštěte jsem našla bodnutí jiného hmyzu + jedno bodnutí malé mušky u oka poblíž víčka. Víčko se mi zvětšovalo rychle, proto jsem si vzala Zodac a do 2 dnů bylo vše v pořádku. Na břiše se po odstranění klíštěte udělala větší, asi 4 cm skvrna velmi nepravidelného tvaru. Svědilo to dost. Postupně mizela, po dvou týdnech z ní je jen malý vystouplý flíček, stejně je to i u bodnutí hmyzu, které se nacházelo 1 cm od zakousnutí klíštěte. Může se jednat o alergickou reakci, jak jsem byla přesvědčená, nebo to mohl být první projev boreliózy? Předem moc děkuji za radu. Helena

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel jsem exantém na kůži neviděl, těžko se mi to hodnotí, ale tak jak jej popisujete se klidně mohlo jednat o první stádium boreliozy. Případně by se to dalo potvrdit testy, ikdyž na provedení serologikých testů je brzy, ty se provádí až tak 6 týdnů od přisátí klíštěte, bohužel mají ale jen asi 50ti procentní záchytnost. Přesnější testy, tzv. ELISPOT LTT testy, pojištovna nehradí a jsou bohužel dostupné jen v rámci soukromých zdravotnických zařízení. S pozdravem Dr. Roman Špaček

MUDr. Roman Špaček
MUDr. Roman Špaček

Specializace: Lymská borelióza a chronická infekční onemocnění
Pracoviště: BCL clinic s.r.o., Luhačovice

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x