Nepravidelné krvácení

Dobrý den, je mi 46 let a posledních asi pět let bojuji se silnou menstruací a nepravidelným krvácením. Nikdy jsem nemívala pravidelné menses, rodila jsem třikrát, pak to bývalo pár let v pořádku, ale po třech letech po porodu jsem to řešila antikoncepcí. Ale i ta pak moc dobře nefungovala a trpěla jsem i na bolesti hlavy. Ty po vysazení léků okamžitě ustaly. Ale poslední dobou jsem víc dnů krvácela než nekrvácela. Minulý měsíc při prevenci na UZ objeven malý polyp a zvětšená děloha. Bylajsem na kyretáži, polyp nepotvrzen, hystologie v pořádku. Lékařka mi navrhla Mirenu, popř. hysterektomii - o té jsme mluvily i před rokem, já se zatím bránila. Z mamární poradny mi nedoporučují antikoncepci, protože babička zemřela ve 40-ti letech na rakovinu prsu - zatím jediný případ v rodině. Paní doktorka říkala, že Mirena nevadí, že je v ní málo hormonů. Na to se vlastně chci zeptat. Nebo bych měla volit raději Hysterektomii. Nepravidelnou menstruaci se mi částečně daří zlepšovat masáží a cvičení pánevního dna vedené šikovnou fyzioterapeutkou. U paní doktorky to vyvolalo úsměv na tváři a řekla, že to úrčitě nemůže pomoci. Cvičím to teprve pár měsíců, pomohlo to částečně. Máte s tím nějakou zkušenost? Děkuji předem za váš názor, hlavně mě zajímá, jestli mi může ta Mirena vyřešit můj problém a jestli hrozí bolesti hlavy, Beru i léky na vysoký tlak. Děkuji

Odpověď odborníka:

dobrý den, osobně bych doporučila Mirenu spíše než hysterektomii. Hormon působí hlavně v děloze, vstřebává se velmi malé množství do krve a do celého těla. Migrény jsou u Mireny velmi vzácné. Co se týče cvičení a masáží, lze do určité míry zlepšit, je to spíše placebo efekt, ale jistě velmi dobrá podpora pánevního dna.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: