Nepříjemné stavy a panika

Zdravím, začnu rovnou, je mi 15 let, jsem docela normální kluk, ve 14ti mi zemřel otec. Asi 2 týdny po jeho smrti jsem se jednou v noci probudil a bezmyšlenkovitě jsem vyběhl z domu, byl jsem přede dveřmi. Poté jsem zaslechl hlas s domu (křik) tak jsem od něj utíkal co možná nejdál, dostal jsem se až asi o km vzdálené zahrady a tam přemýšlel co budu dělat, asi po 5ti minutách jsem si řekl, co to bylo?, sen? (nebyl to sen). Pak byl dlouho klid a já se ani nebál toho že by to přišlo znovu. Ted ale po 2 mesicich na sobe pozoruju zmeny, psychicke. Např. když večer se snažím usnout tak nemůžu protože se bojím, nejvíc toho že mám schizofrenii a že se budu bát toho stavu který mám, zní to šíleně? je to šílené Každý den mám tento stav a vyhledávám na internetu různé diskuze o schizofrenii a zjištuju že to asi nebude tato nemoc Myslím že kdybych jí měl, tak bych se stranil společnosti, měl bludy atd Naopak snažím se být stále v kontaktu s lidmi, i cizímy (obchod) protože když jsem sám, tak přijde ten stav, jako by jsem se rozpadal a všechny dobré vzpomínky byly pryč, a taky v tom stavu mám strach z toho, že zešílím a bude ze mně "blázen" a že nikdy nebudu normální jako dřív, o sebevraždě jsem neuvažoval nikdy i v tom stavu, snažím se být mezi lidmi, a vyhýbám se saamotě. Chci normálně žít jako dřív, bez strachu z mé psychiky Ten stav je hrozný, nejde se uklidnit, přitom jsem mezi lidmi velice usměvavý člověk Taky přemýšlím že by to mohla být panická porucha, to by pro mně byla ůtěcha aby to byla tato nemoc, nebo je to jen z potlačení emocí z tragické události? K psychologovi nepujdu, nemám odvatu to říct někomu do očí Nevíte jak pomoct?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, to co popisujete bude velmi pravděpodobně mít souvislost s tragickou událostí, kterou jste prožil. Jde o tzv. situační krizi. Každý člověk na krizi reaguje jinak a období, které zvládnutí vyžaduje je půl až 1 rok, u velmi blízkých osob i déle. V každém případě to není nic, za co byste se měl stydět. Čím dříve se svěříte psychologovi, tím lépe krizi zvládnete. Kontaktujte psychologa.

PhDr. Sylvie Navarová
PhDr. Sylvie Navarová

Specializace: Psychologie
Pracoviště: CETERAS - Centrum terapeutických služeb

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: