Nepřirozené stavy

Dobrý den, obracím se na Vás s problémem se kterým si již nevím rady. Jsem sportovně založeny v zaměstnání procházím každé dva roky zdravotní i fyzickou prověrkou. Nyní je mi 26 let, asi 2 měsíce, po velmi stresovém období se u mě objevují pocity, nepříjemného pocitu v žaludku hlavně po jídle. Ten nepříjemný pocit je v horní části žaludku a občas mi nepříjemný tlak prochází pod žebra, občasně se k tomu připojuje i lehká bolest pod lopatkami, ale není to pravidlem. V práci se mi to objevuje minimálně, ale doma je to celkem pravidelné, asi tak 3x denně hlavně v klidovém režimu, před usínáním se mi stane, že na chvíli jako bych se nadechl na prázdno, ale rázem je to pryč, cítím se malátný, bez síly, občas se mi zdá jako by sem byl nestabilní, což mě sice stresuje, ale ještě se mi nestalo že bych omdlel nebo upadl. Po návštěvě u praktického lékaře, byla u mě provedena standartní prohlídka, která nevykazovala, žádné fyzický problém, tlak 120/80, tep pravidelný, prohmatání břicha, všechno v pořádku. Dostal jsem Neurol, je pravda, že vždy když si ho vezmu, nějakým způsobem se mi uleví, taky se mi po jeho požití nestane, že bych měl pocit jakoby nenadechnutí, ale snažím se ho nebrat pravidelně. V zaměstnání si to tolik nepřipouštím, ale v době volna jsem přestal dělal všechny fyzické aktivity, protože se bojím abych sebou někde nešvihl. Za celé ty dva měsíce jsem ze 67 kg zhubl na 61kg. Je pravda že po 14 dnech braní Neurolu mám nyní již 64kg. Ale problémy přetrvávají. Děkuji za radu. S pozdravem Martin

Odpověď odborníka:

Vážený pane Martine. Váš popis stavu, okolností (stres) a Váš věk ukazují na to, že Vaše potíže jsou opravdu velmi pravděpodobně tzv. "funkční", tedy zjednodušeně řečeno psychického původu - a předpokládám, že stejným směrem byla zaměřena úvaha Vašeho praktického lékaře (vzhledem k lékům, které Vám byly doporučeny...). Není pravděpodobné , že by za tím byl nějaký srdečně-cévní problém, už vzhledem k tomu, že, jak uvádíte, procházíte pravidelně prohlídkami. Není tudíž důvod k omezování fyzické aktivity, ta je naopak vhodná. Příčin potíží může být nicméně řada (část z nich může souviset s onemocněním žaludku a jícnu) a je na Vašem praktickém lékaři, aby věc se znalostí všech detailů a Vašeho zdravotního stavu adekvátně vyhodnotil - i v případě, že potíže jsou důsledkem stresu, je třeba být s ošetřujícím lékařem v kontaktu, aby bylo možno kontrolovat efekt doporučené medikace a vývoj stavu. Pokud tedy potíže trvají, je vhodné se opětovně obrátit na Vašeho praktického lékaře. Přeji brzké zlepšení stavu!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: