Nerostu

Dobrý den, ráda bych se zeptala: Je mi 14 let a moje výška je 145 cm asi už druhým rokem. Proto se ptám zda je moje výška normální. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Pro zdravou 14ti letou slečnu to není výška normální. Problém je v tom, že jeden údaj o výšce nemá žádnou vypovídací hodnotu. Je potřeba znát více hodnot takzvaných růstových dat, nejlépe např. z očkovacího průkazu, a nejen výšku, ale i váhu. Důležitá pro posuzování jsou též prodělaná onemocnění a užívané léky. Růst hodnotí praktický lékař pro děti a dorost, pokud ne častěji, tak minimálně každé 2 roky při preventivní prohlídce. I ve 13 ti letech, kdy je preventivní prohlídka, je tato výška malá a bylo by vhodné doplnit další vyšetření, ke zjištění příčiny malého vzrůstu, pokud již tato vyšetření nebyla provedena. Pokud by se porucha růstu měla vyšetřovat a řešit, tak co nejrychleji. Po uzávěru růstových štěrbin totiž již více tělo neporoste.

MUDr. Jana Nováková
MUDr. Jana Nováková

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Praktický lékař pro děti a dorost, Liberec

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: