Nerovnoměrný vývoj dítěte

Chtěla bych se poradit. Mám syna, kterému budou za měsíc 4 roky, syn se projevuje ale jako dítě dvouleté. Máme diagnostikován nerovnoměrný vývoj, ale to je asi tak vše, co víme. Syn se narodil v 8 měsíci těhotenství, nemluví, máme stále pleny. Jako miminko byl na všech vyšetření, které na žádný problém neukazovaly, chodili jsme sice na vojtovu metodu cvičení, ale syn vše rychle dohnal, v 8 měsících začal lézt, sednul si a vstal s chůzí kolem nábytku a to vše během jednoho týdne, chůze byla od 14ti měsíců. Problémy jsme začaly objevovat ve chvíli kdy syn ani v roce a půl nemluvil, jen si sem tam broukal něco "batoletštinou", což mu skoro vydrželo dodnes. Začal se snažit mluvit až kolem 3,5 fyzického věku. Motorické schopnosti jsou na celkem dobré úrovni vidlička a lžička je používána od 18ti měsíců. Staví kostky, postaví si vláčkodráhu, lego, umí si hrát, vydrží u toho klidně až dvě hodiny. Jinak je velice neposedný, nevydrží na jednom místě, knížky si prohlédne, ale nevydrží u nich. Nebaví ho, když mu čtu. Neopakuje. Řekne celkem asi 10 slov, i když je schopný opakovat slovo, které zrovna slyšel, což jsme si několikrát ověřili. Na své jméno reaguje i nereaguje, jak se mu zrovna chce. Byli jsme několikrát na ORL a z jejich hlediska je vše v pořádku. Paní lékařka na foniatrii řekla, že syn je autista, jelikož se nechtěl nechat vyšetřit, neopakoval po ní slova a ze sluchátek do uší měl fobii. Jiná vyšetření, ale autismus vyloučili. Paní psycholožky, byli jsme u více odbornic, autismus vyloučili, že je jen hyperaktivní s opožděným vývojem, máme prý trpělivě čekat, až se to srovná samo. Syn měl kolem jednoho roku úraz hlavy, naražený nos, byli jsme na ultrazvuku mozku, a lékař říkal, že má mezi mozkem a lebkou hodně volného místa. Mohlo by to nějak souviset se synovými obtížemi? Chtěla bych nechat syna vyšetřit v Motole, ale nevíme na jaká oddělení bychom se měli nechat objednat, synova dětská lékařka nás tam posílá na mou žádost, prosím poraďte na která oddělení se objednat. Ráda bych znala příčinu synových obtížích co nejvíc. Realita je krutá, ale nevědomost je horší, ráda bych věděla jak synovi pomoci vrátit ho mezi zdravé děti, kterým byl i on do cca dvou let, než se zastavil vývoj psychomotorického vývoje. Předem děkuji za Vaši odpověď a rady

Odpověď odborníka:

Dle Vašeho popisu je případ Vašeho syna dost složitý. Souhlasím s Vámi, že by bylo vhodné komplexní vyšetření na pediatrii. Co se týče nemocnice Motol, doporučila bych Vám se obrátit na kliniku dětské neurologie. Určitě s sebou vezměte dosavadní výsledky všech vyšetření, která byla zatím synovi provedena. Přeji hodně štěstí, dr. Šimjáková

MUDr. Renata Šimjáková
MUDr. Renata Šimjáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Praha 8

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: