Nerovnovaha motani

Dobrý den, pani doktorko. Z ničeho nic se mi udělá špatně, v průběhu dne začnu strácet rovnováhu a motá se mi hlava. Z toho se mi udělá celkově špatně, že nejsem schopna sama jit. K tomu se přidá sucho v ústech. Léčim se na vysoký tlak a mám glaukom. Tlak posledního měření očí byl 23 24 . t .k 120/60. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Ewo. U chronických závrativých stavů je nutné kompletní vyšetření pacienta - jak po interní, tak po neurologické stránce. Vzhledem k anamnéze hypertenze bych Vám v první řadě doporučila vyšetřit 24-hodinové monitorování tlaku krvi. Jednorázové měření TK v ambulanci lékaře nic nevypovídá. Navíc jsou hodnoty TK měřené v ambulancích často vyšší než je skutečná hodnota tlaku pacienta v klidových domácích podmínkách (pacient je ve stresu z vyšetření, dlohé doby v čekárně, pozdního příchodu do ambulance atd..). Pokuď se při Holterovském 24-hod. měření tlaku potvrdí hypotenze, je nutno redukovat dávku léků na tlak. Taky je vhodné- pokuď máte možnost- změřit tlak krvi právě v době závrátí a naměřenou hodnotu pak sdělit lékaři při kontrole. Taky je po interní stránce dobré vyloučit chudokrevnost a vyloučit stenózu (zúžení) v krčních tepnách. Pokuď budou interní vyšetření negativní, tak Vás čeká neurologické vyšetření a vyšetření ORL- příčina závratí může být totiž aj v mozku nebo vnitřním uchu.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: