Nervové problémy

Začal bych asi takto. V lednu tohoto roku nastal týden, kdy jsem byl opravdu hodně unavený. Nepřikládal jsem tomu větší důležitost. Poté jsem začal mít různě v končetinách takový zvláštní nepříjemný pocit, nebylo to mravenčení ani brnění ani nic podobného, takové "napětí" a taky slabost. To ustálo zhruba po 14-ti dnech. Musím dodat, že jsem z toho byl hodně ve stresu, a na ten také svádím své další problémy, zhruba týdenní, kdy mě občas přes den trápila dušnost. Vše ustálo zhruba na měsíc a někdy řekněme na začátku března začaly znova nepříjemné pocity v končetinách. Ty pocity se stěhovaly z nohou do rukou v intervalech hodin, někdy jsem tyto pocity cítil i v obličeji. Dále jsem měl pocit napětí jakože v žaludku, takový ten pocit, jako když je člověk nervózní, ale pocit přetrvával i v situacích, kdy jsem nervózní rozhodně nebyl. Vše zase ustálo, a dnes se tyto pocity vyskytují jen občas v pravé noze v oblasti kolena. Dodal bych, že chodím 3× týdně do posilovny, kde mám dost silově náročné tréninky (dřepy, mrtvé tahy apod.). Vidím trochu souvislost v tom, že tento pocit mám v pravé noze hlavně druhý den, ode dne, kdy jsem v posilovně cvičil nohy. Dokáži si představit jak pro vás musí být všechny mé problémy chaotické, ale ještě mě v poslední době trápí jeden. A to ten, že mě hodně bolí krční páteř, a občas (zhruba 4 dny v týdnu, občas přes den v intervalech minut) mi brní konečky prstů na levé ruce. Jednou ukazováček, někdy jiný prst, ale je to opravdu jen koneček. Občas mi toto brnění přejde do jiné části těla, napříkald do rtu, ale to trvá tak 5 sekund, to už se možná moc hlídám. Mohu říct, že od ledna jsem ve stresu a mám docela strach co mi je. Budu rád, když se k tomu nějak vyjádříte. Mějte se. :)

Odpověď odborníka:

Dominiku,
myslím, že nemusíte mít obavy z vážného problému. Neurologická onemocnění se neprojevují stěhovavými zvláštními pocity brněním nebo slabostí, ale mají typické stabilní šíření a jen tak neodezní. Podobně vašim prvotním pocitům se může někdy projevovat viroza. Nevím, jestli nebyla vyšší teplota. Může se také jednat o neurastenii, což je ve zkratce snížená tolerance stresu. Stejný stres působí na každého jinak, každý máme jinou míru tolerance. A někdy i když se domníváme, že jsme již v pohodě a psychicky stres potlačíme, může se projevit tělesnými příznaky, které přetrvávají i po odeznění stresové zátěže. Do obrazu neurastenie může patřit i dušnost je-li charakteru hyperventilační tetanie (velmi rychlé a povrchní dýchání), někdy se při tomto záchvatu najde v krvi snížená hladina hořčíku. Ale nelze to říci jednoznačně, neboť dušnost je příznakem spousty onemocnění jako alergie, astma apod. Dušnost může být vážný příznak. Nevím další souvislosti, za jakých okoloností se objevovala- při cvičení nebo v klidu - a tak nemohu lépe poradit. Pokud by se dušnost opakovala nebo zhoršila, je třeba navštívit lékaře.
Stejně tak podivné pocity v žaludku mohou být součástí projevů neurastenie.
V prvé řadě by jste měl zrevidovat svou životosprávu, tj. dostatek tekutin, kvalitní spánek, přiměřená fyzická zátěž. jako kompenzace psychického stresu v práci nebo ve škole atd. Osobně i z pohledu rehabilitace není posilování ve fitness vhodný sport pokud člověk nedělá ještě něco jiného. Lidské tělo potřebuje i aerobní zátěž- běh, kolo, plavání apod.
V případě opakování stěhovavých pocitů na končetinách se slabostí a únavou bych doporučila pro jistotu konzultaci s obvodním lékařem ke zvážení vyšetření pro vyloučení virozy.
Chcete-li mít jistotu, že se jedná o Neurastenii, onemocnění sice nezávažné avšak může člověka nepříjemně potrápit, můžete se objednat na neurologické vyšetření. Někdy pomáhá užívání magnesia, ale jeho nasazení je třeba konzultovat s lékařem.
Co se týče potíží v oblasti kolene, zkontrolutje si zda cviky provádíte správně, je-li osa kyčel-koleno- kotník přímá a nedochází při cvičení k odchylce kolene vně nebo dovnitř O/X.
Bolest krční páteře může být vyvolaná špatnými pohybovými streotypy při cvičení, kdy dochází k chybné aktivaci a souhře jednotlivých svalů mezi sebou a blokádám tj. omezení pohybu mezi klouby obratlů- opět doporučuji kontrolu provádění cviků druhou osobou. Brnění prstů může souviset s krční páteří. Pokud by potíže přetrvávaly doporučuji konzultaci s trenérem nebo lépe s fyzioterapeutem. Například v Motole na rehabilitaci se provádí konzultace správných pohybových vzorů při fitness posilování (jedna konzultace je myslím za 200).
Brnění ve rtu, to už se opravdu moc hlídáte a zbytečně si stres prodlužujete.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+17 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x