Nespavost

Téměř 30 let trpím nespavostí, byla jsem i ve spánkové laboratoři a tam mi řekli, že když usnu na 20 minut, což se mi podaří, tak je ten spánek tak silný, že mi to stačí. Mám ale problém, jen v noci mi bolí nohy, nejvíce pravé koleno. Také jsem kdysi byla na vyšetření a závěr zněl,a že se s tím musím naučit žít. Nemoc neklidných nohou to ale není. Většinou si beru Ibalgin 600, který jako jediný mi pomáhá. Je mi 67 let. Fakt je, že se necítím nikterak unavená pro probdělé noci, většinou se mi podaří usnout a spím tak hodinu a pak už je konec, někdy se mi podaří, že usnu ještě na chvíli ráno. Čím jsem ale starší, tím mi to více vadí. Můžete mi poradit co s tím? Děkuji Eva

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Evo Spánek a jeho regulace jsou poměrně křehké jevy. Problém s usínáním a předčasným probouzením a přerušováním spánku, hlavně k ranním hodinám jsou typické pro určitý funkční problém v psychice- zasunutá, nezpracovaná starost, nemožnost dosáhnout psychické a fyzické relaxace. Toto se potom spojí i například na záčátku s přechodnou špatnou zkušeností s noci, bez spánku a s obavou s opakování neusnutí a důsledky nevyspaní další den- únava, nevýkonnost. Vzniká potom i kruh, který je problém někdy přerušit. Základem je úprava tzv spánkové hygieny, nácviky psychorelaxačních technik- např Schultzův autogenní trénink. Na web lze najít odkazy ev zajistit nácviky u některého psychologa. Klasická hypnotika jsou vhodné jen pro mimořádné, jednorázové ev velmi krátkodobé použití, potom vznikne spíše problém se závislostí, který spánkový problém ještě umocní. Pokud je od bolesti nebo nepříjemného pocitu v nohou pomoc pohybem, může zde složka neklidných nohou být. Na tyto potíže pomáhají potom specifické léky s tzv L DOpou nebo tzv apo agonist v malých dávkách nanoc. Jedná se o lék ypoužívané i u parkinsonovi nemoci, ale tam jinak nemá s tímto problém nic dalšího společeného. Spánek může být přerušovaný a špatně vnímaný, takže člověk spí více času v noci, než vnímá. To patrně ukázal i spánek ve spánkové laboratoři. Jen 2O minut denně u člověka nikdy nemůže stačit. Kromě nácviku zmíněných psychorelaxací lze začít i některými léky, jinými než hypnotika- -u po poradě se svým lékařem spíše zkusit jiné typy léků např Trittico 75 mg ev Mirtazapin 15 mg na noc- při určité kůře např . 2 měsíce může pomoci znormalizovat spánkový cyklus. Zdravím dr Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: