Nespavost

- již několik let cca 15 trpím poruchou spánku/především usínáním/. Již v dětství jsem špatně usínala, ale po smrti matky jsem měla na starosti otce a tak jsem přestala spát úplně. Sama jsem zažádala o hospitalizaci ve VN Olomouc, ale nepomohli mně. Výsledek byl insomnie. Dostávala jsem ještě větší dávky stilnoxu a do toho ještě dva další léky - byla jsem z toho úplně vyřízená a postupně jsem se z toho dostávala sama. Praktická lékařka mi předepsala mirtazapin /po kterém jsem přibrala-nyní už ho nesmí předepisovat a tak mi léta předepisuje Zolsanu, kterou užívám jen půlku a nebo čtvrtku./i tak už mám pocit závislosti./ Do toho si někdy vezmu Lexaurin. Netrpím úzkostnými stavy /20 let podnikám - mám velkosklad /, můj jediný problém je spánek. Jsem už v důchodu, ale pořád firmu řídím hlavně já. Je pravda, že nejvíce přemýšlím v noci. Snažím se najít klid ve víře a v Bohu, ale přiznám se, že se mi to někdy daří, jindy ne. Pokud se vyspím, cítím se dobře celý den, ale jakmile neusnu a celou noc se převracím, tak jsem unavená a téměř nepoužitelná /dělám na silu/. Trpím na krční páteř. Nedávno se mi udělalo špatně a měla jsem tlak až v krku, myslela jsem, že mám infart - potom jsem se zklidnila a nikam jsem nešla. V nemocnici bych to asi nedala. Od nevyspání mne často bolí hlava . Mám pocit, že mi nikdo nepomůže. Prosím o radu. děkuji

Odpověď odborníka:

Hezký den Olgo, také nejsem zastáncem nadměrného a pravidelného užívání hypnotik, tedy léků na spaní. Vhodné by bylo, kdybyste se ještě jednou zamyslela nad Vašim životním stylem, možná toho máte přes den moc (podnikání, řízení firmy...), nemáte čas si "srovnat myšlenky", do klidu se dostanete až poté, co ulehnete do postele a poté Vás začnou napadat nápady a různé myšlenky.. Bylo by vhodné uklidnit Vaše pracovní tempo a tak 2 hodiny před tím, než jdete spát, zkuste se zklidnit, nepijte kávu, nepracujte, necvičte, nejezte, nekuřte, nepřehánějte to s alkoholem, sedněte si do křesla a zkuste relaxovat a srovnat si myšlenky, co se Vám stalo tento den a co Vás čeká zítra a dejte si např. k tomu dobrý čaj z Medunky Možná by byla vhodná i konzultace s psychologem, který by Vám poradil i nějaké např. autorelaxační techniky, či s Vámi zkusil rozebrat Vaše důležité životní mezníky, Vaše dětství, smrt matky atd.. Bylo by vhodné navštívit také specializované pracoviště Spánkové laboratoře, či Spánkové poradny. Přeji Vám, at se Váš spánek brzy zlepší a cítíte se zase odpočatá, s pozdravem a přáním pěkného dne, K. Jiříčková.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Aneuryzma aorty – tichý zabiják v lidském těle
Články: Aneuryzma aorty – tichý zabiják v lidském těle
Slovo aneuryzma jste mohli...
Vyšetření konečníku
Články: Vyšetření konečníku
Vyšetření konečníku patří...
Trombóza a embolie
Články: Trombóza a embolie
Hluboká žilní trombóza a...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: