Nespavost

Dobrý den. Mám velké problemy se spánkem. Je mi 59 let a pracoval jsem přes 40 let na železnici jako výhybkář t.j.na turnusy (denní-noční).Nyní dlohodobě marodím.Příští měsíc odcházím ze zdravotních důvodů-VAS lumbální páteře+ osteoporoza high risk. Nespavost mi začala před dvěma roky,(před tím jsem usnul I po kávě) poté co jsem při rehabilitaci páteře ležel v magnetickém poli. Poté návštěva psychiatra a dlouhodobé užívání mirtazapinu.Každý rok se to opakovalo skoro ve stejnou dobu,okolo 20.prosince. Minulý rok to začalo 21.prosince a nespal jsem,nebo jen 1-2 hodiny až do 6.ledna. Nyní mi to začalo okolo 9.května a trvá to dodnes a navíc se mi k tomu přidal Tinitus v levém uchu. Mirtazapin v největší povolené dávce 45mg nezabírá,vysadil jsem ho a zkoušel tři dny Stilnox 1 tableta.Po něm jse spal max 3 hodiny. Znovu návštěva psychiatra,který mi napsal cirkadin(melatonin).Včera jsem ho poprvé vzal,ale zatím žádné uspokojivé výsledky. Nevím co si počít,přes den strašná únava,ale po ulehnutí spánek nepřichází. Nevím co to může být,když zavřu oči rozbolí se mi hlava v týle,tak,že si musím zase sednout a hledat dlouho polohu,abych přežil do rána. Velice vás prosím o radu,vy určitě máte obrovské zkušenosti s poruchami spánku,co může být příčinou mých trablů. Psychiatr se na mě kouká,jako bych byl simulant a utěšuje mě,že to nic není!!! Hledal jsem spánkovou laboratoř ve svém okolí,tedy v Plzni,ale tam mě řekli,že to dělají jen v Praze a objednací doba je okolo 3 měsíců. To si myslím,že se do té doby asi zblázním. Děkuji vám za připadné rady.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, náhlé vysazení antidepresiva (Mirtazapin) není správné. Efekt melatoninu jistě nelze očekávat během jednoho dne. Určitě by vám nejlépe pomohli ve spánkové poradně. Do té doby je nutná nejen spánková hygiena, ale i správný denní režim. Dlohodobé narušení vašeho spánku profesí je zjevné.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Ischemická choroba srdeční
Články: Ischemická choroba srdeční
Co měl lékař na mysli, když...
Když za kopřivku může mechanický tlak
Články: Když za kopřivku může mechanický tlak
Tahle nepříjemná potíž...
STD - sexuálně přenosné nemoci
Články: STD - sexuálně přenosné nemoci
Sexuálně přenosné nemoci se...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Rádi ochutnáváte speciality? Pozor na motolici!
Články: Rádi ochutnáváte speciality? Pozor na motolici!
O motolici jsme často...
Těhotenský test může kvůli špatnému použití ukázat falešný výsledek
Angína
Články: Angína
Angína je akutní zánět...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Zúžené tepny ohrožují zdraví. Pomůže jim operace
Články: Zúžené tepny ohrožují zdraví. Pomůže jim operace
Potíže s cévami jsou dnes...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: