Nespavost

Dobry den, chci Vás poprosit o radu ohledne nespavosti mé sestry. Moje sestra pracuje jako cisnice nekolik let, jeji 25 let a nikdy zatim tento problém nemela. Pul roku nazpet se tento problem u ni vyskytnul. Pracuje kratky, dlouhy tyden a vzdycky kdyz ma jít po volnu do prace nemuze spat. Ve volnu je zase schopna prospat cely den. Myslela si ze je pricina z prace kdy na ni byl vyvijen tlak ohledne spravneho chodu restaurace, zaucovani novych lidi kteri se tam tocili jako na bezicim pase a s nimi vznikajici problemy. Rozhodla se tedy ze zmeni zamestnani do jine restaurace kde nebude takovy frmol ale potize zatim pretrvavaji. Dekuji Vam za radu a odpoved. S pranim hezkeho dne Daniela

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Danielo, děkuji Vám za dotaz. Domnívám se, že potíže se spánkem způsobil stres na předchozím pracovišti. Jak se projevuje, že sestra "nemůže spát"? Nemůže usnout? Nebo usne rychle, ale probouzí se dříve, než-li by chtěla a než-li se cítí vyspalá? Jedná se nejspíš o akutní insomnii /nespavost/, která vzniká na podkladě konkrétní příčiny, nicméně může přetrvávat i v době, kdy příčina potíží pomine /může se zafixovat/. Prvním krokem je důsledné dodržování spánkové hygieny:1. do postele uléhat až ospalá, 2. postel užívat pouze ke spánku a milování, 3. pokud nelze usnout do 30 min, je dobré vstát, jít do jiné místnosti, věnovat se nějaké činnosti, nedívat se na TV, 4. Vstávat denně ve stejnou dobu, 5. Minimalizovat v ložnici hluk a světlo, ideální teplota je 18-20 st.C, 6. Nepít kávu, černý, zelený čaj, kolu 4-6 hod. před ulehnutím, omezit je i přes den, 7. Nekouřit před spaním a v době nočních probuzení, 8. Nepít před spaním alkohol, do postele – jako za volant, 9. Vynechat večer těžká jídla, 10. Cvičit pozdě odpoledne, ale max. 4 hod.před ulehnutím./. Večer lze pít meduňkový čaj, poslouchat relaxační hudbu, pokusit se o uvolnění. Pokud tato režimová opatření nebudou mít efekt, ať sestra navštíví praktického lékaře s cílem podrobného rozhovoru a následného předpisu léků na spaní, které ale bude sestra užívat pouze krátkodobě, aby se porucha spánku opravdu nestala chronickou. V případě přetrvávání potíží i po vysazení hypnotik ať sestra navštíví neurologa s cílem odborného vyšetření a zvážení dalšího postupu. Držím Vám palce, věřím, že to Vaše sestra zvládne. S pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: