Nespavost

Dobrý den, chtěla bych požádat o radu ohledně nespavosti, která mě trápí už hodně dlouho. V roce 2011 mi byl diagnostikován nádor v prsu, následovala operace, v r. 2012 chemoterapie. Vše jsem zvládla vcelku s přehledem. Po skončení chemoterapie mi byla nasazena hormonoterapie - 1x měsíčně injekčně Zoladex, 1x denně Arimidex. Kromě toho užívám na noc Symbicort kvůli astmatu (mám jen občasné potíže). Na většinu drobných neduhů raději užívám bylinky. Po skončení chemoterapie přišel problém se spaním - večer usnu prakticky ihned, spíš to je bezvědomí než spánek, ale za 10 - 30 minut se vzbudím, usnu znova - vzbudím se za hodinu, chvíli bdím, zase usnu a budím se třeba každou hodinu, občas jsem v noci i 3 hodiny vzhůru. V lepším případě se vzbudím JEN 2x za noc a to považuji vždy za úspěch. Přes den se snažím si raději ani nelehnout, natož si zdřímnout. Myslela jsem si, že po skončení nemocenské a nástupu zpět do práce se problém vyřeší, bohužel přišly problémy v zaměstnání, zdravotní problémy syna i manžela a moje nespavost je stále horší. Nevím, ke kterému lékaři bych měla jít, když jsem se ptala onkoložky, jestli to může být následek hormonoterapie, nabídla mi antidepresiva, což jsem odmítla. Nechci skončit na antidepresivech nebo jiných prášcích, ale bylinky nepomáhají a začínám být zoufalá. Prosím, poraďte mi.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Jano,děkuji Vám za Váš dotaz. Domnívám se, že důvodů k nespavosti máte nyní víc než dost /nemoci v rodině, problémy v práci, atd./. Na Vašem místě bych neodmítala farmakologickou pomoc /léky na spaní/- můžou pomoci v období, kdy nespavost považujeme za akutní, a zabránit přechodu potíží do chronicity. Hypnotik /léků na spaní/ je celá škála, antidepresiva k nim patří také. Chápu, že se obáváte závislosti na lécích, k té ovšem nemusí dojít, pokud bude Vaše terapie pečlivě vedena. Na Vašem místě bych navštívila neurologa s cílem podrobné analýzy a následné léčby nespavosti. Nespavost není moje parketa, zaměřuji se na poruchy dýchání ve spánku. Moc Vám držím palce, s pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: