Nespavost

Dobrý den,prosim Vas o radu,je mne 54 let a 6 roku trpim nespavosti,vyzkoušela jsem ruzne přirodni prostředky,,melatonin,triticco,občas diazepan,bojim se zavislosti,tk vždy jen občas něco zobnu,třeba jednou tydně,když už jsem moc unavena.Jedině melatonin zakoupeny v Polsku jako doplněk stravy jsem jedla 2 měsice,jenže s tim spankem nic moc tak naspim 3-6 hodin ale s přestavkama.Lekařka mne řika at si beru tritico ale na delši dobu,zkoušela jsem to 3 tydny a bylo mne tak nějak divně.,slabost,bolest kloubu-ty mne boli hodně i bez tritica,nejvic nočni bolesti,takže i z toho nemohu zaspat,takže jsem je přestala brat a bojim se te navykovosti,nevim zdali mohu častěji jist melatonin,prosim poradte mne abych mohla přes den fungovat,děkuji

Odpověď odborníka:

Milá paní Vlasto, děkuji za důvěru. Léčba déletrvajících poruch spánku je společnou svízelí lékařů i jejich pacientů. Fenomén návykovosti se týká krátkodobě působících hypnotik, k dlouhodobému pravidelnému užívání jsou ideální "nenávyková" protiúzkostná antidepresiva- Vámi uváděné Trittico či mirtazapin /Mirzaten a jiné preparáty s obsahem této účinné látky/. Spánek a jeho kvalitu nelze oddělovat od prožívání dne, pokud se přes den potýkáte s provleklými tělesnými či psychickými obtížemi, je podstatné dobře stabilizovat tyto poruchy. Pokud navštěvujete ambulanci neurologa či psychiatra, můžete s nimi zkonsultovat vyšetření v tzv. spánkové laboratoři, kde se spánek zkoumá z hlediska tzv. spánkové architektury, což umožní blíže popsat průběh a případné odchylky, a tím zdokonalit léčbu.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: