Nespavost

Nedávno jsem sem položila dotaz ohledně nepavosti (problém se zdlouhavým usínáním).Už více než měsíc špatně spím.Nejdříve jsem na usnutí brala Lexaurin 3,půl tablety až dvě dle potřeby.Teď jsem dostala od lékaře Stilnox,mám brát půlku ale ta mi prostě nestačí,musím si vzít celý (mám 19 let,173 cm a 49 kg) .Nedávné odběry krve u mne vyloučily fyzické příčiny nespavosti,nemám žádné trápení ani deprese nebo stres.Chci se zeptat na užívaný Stilnox,na jeho dobu působení a možnost závislosti (jak dlouho ho můžu brát bez rizika),případně existuje-li nenávyková silná a účinná medikace,co by mi mohla pomoci,případně mi nespavost vyléčit (přírodní přípravky mi také nezabírají).Je možné,že je moje nespavost příčinou neurologické nemoci/poruchy?Děkuji.

Odpověď odborníka:

Slečno Zuzano. Nespavost je obecně velmi komplexním problémem a takto v rámci internetové poradny bohužel asi nenajdeme snadné řešení. Určitě je vhodné problém, třeba i opakovaně, řešit s lékařem, který Vás zná, tedy nejlépe s Vaším praktickým. Doba působení Stilnoxu je přibližně 6 hodin. I když jde o relativně moderní lék, vznik psychické a fyzické závislosti při dlouhodobějším užívání je pravděpodobný. Proto se doporučuje neužívat tento lék déle než 4 týdny. Závislost ovšem může vzniknout i na Lexaurinu a bohužel žádný dobře účinný lék na spaní, který by závislost nemohl navodit, neexistuje. Spojitost problémů se spánkem a případného neurologického onemocnění teoreticky možná je. Samotná nespavost není příčinou neurologických onemocnění, ale z ní vyplývající chronická nevyspalost a únava může kupř. u jedinců s predispozicí k epilepsii navodit epileptický záchvat. Obráceně, některé neurologické choroby mohou způsobit nespavost. Konečně, také léky, které se používají k léčbě nespavosti (včetně Stilnoxu či Lexaurinu) mají vliv na nervový systém a mohou navodit kupř. poruchy paměti či změny psychomotorického tempa. Zejména v mladém věku bych doporučovala se "uspávacím" lékům spíše vyhnout a hledat jiné řešení. Vím ale, že je to někdy značně obtížné. Vedle praktického lékaře může pomoci právě neurolog (případně neurolog specializovaný přímo na poruchy spánku), někdy je vhodná třeba i konsultace s psychologem (může odhalit skrytý problém, i když Vy sama deprese a stres popíráte). Držím palce, ať brzy opět snadno usínáte.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: