Nespecifické obtíže

Před 2 lety jsem začala mít tepání v dolní části krku, nějak mně to přímo nevadilo, bylo to dost nepravidelné, ale reagovalo to na stres, alkohol, kofein i fyzickou námahu. Minulý rok v létě jsem měla dost stresu v osobním životě a ve škole, jelikož jsem měla před maturitní zkouškou. Začala jsem mít problémy se sebevědomím a sebepoškozováním. V létě minulým rokem jsem prožila záchvat - bušení srdce, špatné polykání, brnění těla, křeče v rukou, malátnost apod. Záchvat mě vyděsil a začala jsem chodit po všech vyšetření. Výsledkem bylo to, že mě doktoři nic nenašli a doktorka mě řekla, že jsem prožila panickou ataku. Měla jsem špatné stavy asi 3 měsíce jsem se bála být sama a stále jsme měla telefon u sebe. Vnitřně jsem se hrozně bála a k tomu mě doprovázely nepříjemné stavy (pocit ochrnutí nohy, motání hlavy, tlaky v krku…). Další masivní záchvat jsem neměla, ale tepání, bušení srdce, slabost stále mám a k tomu se mě přidalo cukání svalů. Začala jsem chodit k psychologovy, který mě v současné době pomáhá, také od záchvatu jsem měla problém s polykáním a tlakem v krku. Nakonec i po všech těch vyšetření a konzultaci s psychologem jsem se rozhodla jít ještě na další - endoskopické vyšetření. Zjistili mě, že mám malý zánět jícnu a pálení žáhy. Doktor mě předepsal léky a postupně se to zlepšilo. Po dalším vyšetření mě řekl, že mám zánět zahojený, ale léky stále beru. Potíže ohledně krku se zlepšili, ale stále mám pocit takové tlaku, tepání a sevření a to nejvíce když si lehnu do postele nebo když jsem sama, ale každý den. Ostatní doktoři a i můj psycholog mě řekli, že moje potíže jsou psychosomatické. Můj psycholog mě opravdu pomáhá a snažím se změnit svůj životní styl. Někdy je to se mnou jako na houpačce je to těžké s tím bojovat a hlavně věřit. I když mě to řekl psycholog asi tisíckrát, chci se zeptat ještě někoho. Opravdu je možné, že za tímto vším je tedy psychika? Předem mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Podle popisu vašich obtíží se s velkou pravděpodobností opravdu jedná o psychosomatické obtíže. Doporučila bych vám pokračovat v léčbě u psychologa. S pozdravem Jana Harnová

MUDr. Jana Harnová
MUDr. Jana Harnová

Specializace: Praktické lékařství

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: